Пистата за концесия на летището в София е отворена

Пистата за концесия на летището в София е отворена

Процедурата за концесия на летището в София е вече отворена, след като официалният вестник на Европейския съюз публикува съобщение за конкурса.

Към кандидатите е заложено изискване, освен да се предоставят съответните услуги на летището, да изградят и трети терминал. За това е определен срок – до десетата година от началото на концесията. Целият срок на концесията е 420 месеца, или 35 години.

Сред поставените пред кандидатите изисквания е да оперират поне едно международно летище, което обслужва над 10 млн. пътници годишно, активите им за последните три години да са поне на стойност 200 млн. евро и да имат опит при финансиране на голям инфраструктурен обект – за над 400 млн. евро.

Оферти се приемат до 22 октомври. Веднага след публикуването на обявата от БСП излязоха с позиция, че концесията е нагласена и се готви „спечелването й от съседна на България държава“.

Говорителят на парламентарната група на социалистите Елена Йончева конкретизира, че концесията на летище София е подготвена така, че да бъде спечелена от Турция. Тя припомни, че Турция се готви да открие най-голямото летище в света и няма да иска конкуренция. Накрая каза, че летище София може да бъде превърнато в помощно.

Това е поредният опит за концесиониране на летището. Последната концесионна процедура беше спряна от служебното правителство, назначено от президента Радев.

Категории Акцент-2, Пари, ФинансиЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio