Китай притиска Европейския съюз за търговски съюз срещу САЩ

Китай притиска Европейския съюз за търговски съюз срещу САЩ

Европейски дипломат: Ние няма да го направим и им го казахме

 

Китай оказва натиск върху Европейския съюз да направят катеегорично съвместно изявление срещу търговските политики на американския президент Доналд Тръмп на срещата на върха ЕС – Китай в Пекин на 16-17 юли, но е срещнал съпротива. Това съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на официални лица в Брюксел.

При срещи в Брюксел, Берлин и Пекин, високопоставени китайски представители, включително вицепремиерът Лю Хе и китайският външен министър Ван И са предложили сформирането н съюз между двете икономически сили и са предложили да отворят още китайския пазар за ЕС като жест на добра воля.

Едно от предложенията е било Китай и Европейският съюз да предприемат съвместни действия срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО).

Ала ЕС, най-големият търговски блок в света, е отхвърлил идеята да се съюзи с Пекин срещу Вашингтон, разкриват петима официални представители на ЕС и дипломати.

Вместо това срещата ЕС – Китай се очаква да генерира скромно комюнике, което потвърждава ангажимента и на двете страни към многостранната търговска система и обещава да създаде работна група за модернизирането на СТО.

Китайският вицепремиер Лю Хе е казал, че Китай е готов да определи за първи път какви сектори може да отвори за европейски инвестиции на ежегодната среща на върха ЕС – Китай, на която се очаква да присъстват китайският президент Си Цзинпин, премиерът Ли Къцян и висши представители на ЕС.

Китайските държавни медии промотираха посланието, че Европейският съюз е на страната на Китай, поставяйки общността в деликатна ситуация.

Последните две срещи на върха ЕС-Китай през 2016 и 2017 г. приключиха без изявление заради разногласия относно Южнокитайско море и търговията.

„Китай иска Европейският съюз да застане с Пекин срещу Вашингтон, да заеме страна“, изтъква европейски дипломат, допълвайки: „Ние няма да го направим и им го казахме.“

Въпреки митата на Тръмп срещу вноса на стомана и алуминий от ЕС и заплахите да удари автомобилната индустрия на ЕС,Брюксел споделя опасенията на Вашингтон за затворените пазари на Китай, както твърдят западните правителства, манипулирането на търговията от страна на Пекин, за да доминира на световните пазари.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio