Меркел и Зеехофер сключиха сделка за мигрантите

Меркел и Зеехофер сключиха сделка за мигрантите

Mинистърът на вътрешните работи и лидер на баварския Християн-социален съюз (CSU) Хорст Зеехофер и канцлерът на Германия Ангела Меркел са постигналли споразумение в спора за политиката към мигрантите.

„Оставам министър на вътрешните работи, а между двете консервативни партии има устойчиво споразумение за спиране на нелегалната имиграция на границата ни с Австрия“, каза Зеехофер.

Според Меркел е постигнат „наистина добър компромис“ и съгласно него в Германия ще бъдат изградени специални центрове за мигранти.

Новата компромисна политика е да се спират на границата мигрантите, влезли в ЕС от друга държава, регистрирани там и подали молба за убежище на тяхна територия.

Това съвпада с част от настояването на CSU. Споразумението предвижда да бъдат създадени специални цеентрове от затворен тип. На такива места да бъдат настанявани чужденците за периода на разглеждане на молбите им и получилите отказ да бъдат връщани в държавите, от които са влезли.

Не става ясно обаче дали тази мярка ще действа не на всички граници или е само за германско-австрийската, която се явява външна за Бавария граница. Така Меркел избягва практическото затваряне на всички, включително въздушните, граници на страната, което би ликвидирало европейската система за приемане на мигрантите в ЕС, отсяването на имащите право на защита и движението им между страните от съюза.

Германските медии са предпазливи в оценката си за одобреното споразумение. Повечето коментари са, че кризата сред партньорите едва ли е преодоляна, а много често цитирана е версията, че става дума и за много тежък личен конфликт Меркел-Зеехофер.

До мини кризата се стигна след като вътрешният министърът отхвърли споразумението за мигрантите, постигнато от лидерите на ЕС, сред които и канцлерът Меркел. Зеехофер заплаши, че след 72 часа ще подаде оставка и от поста, и като ръководител на CDU, депутати от двете консервативни партии призоваха него и канцлера да намерят компромис.

Срещата на министъра и канцлера в централата на CDU започна вечерта малко преди 18 часа местно време и продължи близо 4 часа.

 

Категории Акцент, Акцент-2, Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio