Разбиха престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати

Разбиха престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати

Готвените действия са били заради това, че служителите са работили активно срещу бандата

 

Арестуваха 13 членове на нарко група при специализирана операция, за която МВР смята, че е готвела и атаки над полицаи и прокурори, разследващи дейността на бандата.

Групата е ръководена от сина на Йосиф Йосифов (Йоско Костинбродския) – Иван Йосифов, който е сред задържаните. Още 4-ма членове на бандата се издирват. Това обяви на пресконференция началникът на специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде БГНЕС.

Освен с разпространение на наркотици групата е изготвяла списъци на полицаи и магистрати, които е трябвало да бъдат нападнати или убити. „Десет души са с мярка за неотклонение задържане под стража. Четирима са обявени за общодържавно издирване. Престъпната група е в полезрението ни от 2-3 месеца и залавянето на ядрото й беше на Шипка. Тази група е съставила списък със служители на МВР и на Спецпрокуратурата, спрямо които са се планирали според доказателствата телесни повреди, включително и убийства“, каза Гешев.

Той обясни, че готвените действия спрямо полицаи и магистрати са били заради това, че тези служители са работили активно върху други разследвания, обвиняеми и подсъдими, които са членове на тази група и не само. Шефът на спецпрокуратурата добави, че служителите на МВР и магистратите са станали неудобни за престъпната група, защото не са взимали подкупи, поради което разкриваемостта е нараснала.

Гешев разкри още, че служител на СДВР е бил следен от лице, което е криминално проявено, както и че и върху двама прокурори е бил упражнен натиск.

Гешев потвърди, че е задържан и Иван Йосифов, синът на Йоско Костинбродския, който се счита, че е бил един от ръководителите на престъпната група, но към момента не му е повдигнато такова обвинение.

„Ще бъдем безкомпромисни към такива случай. Това показва, че ние си вършим качествено работата. Това е риск на професията и страничен продукт на добре свършената работа. Предстои в следващите дни да бъдат конкретизирани обвиненията, като те ще бъдат освен за организирана престъпна група за разпространение на наркотици и вторични престъпления, но за извършване на убийства и телесни повреди срещу магистрати и служители на МВР. Допълнително ще бъдат повдигнати вероятно и обвинения за приготовления на убийства на конкретни лица и обвинения по чл. 159 А от НК“, заяви Гешев.

Той подчерта, че са били посетени над 100 адреса. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че следят престъпната група от средата на 2017 година и тя сериозно е влияела на оперативната работа на полицията. Той уточни, че тогава тя е била новосформирана и в два софийски квартала е принуждавала дилъри да работят за тях, както и, че е скланяла непълнолетни и малолетни лица да се занимават с разпространение на наркотични вещества. „Групата е изключително мобилна и конспиративна. В последните дни беше изключително трудно да ги държим под контрол. Именно и поради тази причина се предприеха действия за задържане на групата. Преди около 2 месеца беше образувано досъдебно производство в специализираната прокуратура на базата на всички събрани доказателства. Действията бяха извършени с хирургическа точност“, каза Спиридонов.

Главният секретар на МВР Младен Маринов беше категоричен, че ще бъдат предприети всички законови мерки да бъдат защитени служителите и магистратите, които работят съвестно и попадат в такива списъци.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio