Общо 143 от кандидатите за гражданство са били издирвани от „Интерпол“

Общо 143 от кандидатите за гражданство са били издирвани от „Интерпол“

Проверки на МВР са установили, че 143 от кандидати за българско гражданство в последните пет години са търсени от „Интерпол“. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той коментира искането на ДПС за парламентарна анкетна комисия, която да провери разследване на френски журналисти за това, че България е дала гражданство на 114 души, обявени за международно издирване. Според министъра МВР не носи отговорност за издаваното гражданство на издирвани от „Интерпол“ лица.

„Ние само помагаме и проверяваме. Проверката ще установи има ли пропуски и дали ние не сме проверявали качествено“, каза министърът. Той отказа да коментира версията, че част от получилите гражданството според френското разследване са сред тези 143 имена и нарушения има в Министерството на правосъдието или в президентството, които са следващите институции по веригата за одобрение. „Казвам ние какво правим и каква е нашата отговорност“, подчерта министърът.

Споре Радев дирекция „Българско гражданство“ към Министерството на правосъдието предава имената на кандидатите на съвет по гражданството, в който има представители на МВР. Тяхна задача е да проверят кандидатите във всички международни полицейски бази данни.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio