Мъглява сделка за мигрантите

Мъглява сделка за мигрантите

Преповтаряне на политиката за „цялостен подход“ към мигрантите, повече помощ за страните с външна граница и съгласие за създаване на центрове за мигранти на доброволна основа. Това са основните точки, по които лидерите на страните от Европейския съюз са постигнали съгласие на срещата си мигрантите.

Агенция „Ройтерс“ коментира, че постигнатият компромис е толкова общ като формулировки, че по-скоро разкрива колко дълбоки остават различията между страните членки по политиката към мигрантите.

В основните елементи на договореността, разпространени от агенцията, се казва, че се потвърждава, че предварително условие за функционираща политика на ЕС е цялостният подход, комбиниран с по-ефективен контрол над външните граници. По този начин още веднъж се изтъква, че лидерите са против това отделни държави да предприемат едностранни мерки, включително да затварят границите си за мигрантите, което предизвиква ефект на доминото за всички останали по пътя, по който хората са пристигнали. ЕС декларира решителността си да не допуска повторение на кризата от 2015 г. с безконтролни потоци от хора, движещи се през неговите граници и територия.

За Източното Средиземноморие – основният район, засягащ България – е решено цялостно прилагане на сделката с Турция, превеждане на обещаните на Анкара средства и спешни мерки за бързо завръщане на пристигналите без право на убежище. Ще се положат повече усилия за предотвратяване появата на нови канали по море и суша за прехвърляне на хора към ЕС.

Призовава се Европейската комисия и Съветът на ЕС бързо да проучат възможността за създаване на регионални платформи, където да бъдат събирани хората, спасени от кораби в морето. На тези места ще се разглежда ситуацията на всеки мигрант преди да бъде допуснат да влезе в ЕС.

 

Категории Акцент, Акцент-2, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio