Заев подава оставка, ако не бъде одобрено името Северна Македония

Заев подава оставка, ако не бъде одобрено името Северна Македония

Днес се очаква разширяването на ЕС да е на дневен ред на Съвета на ЕС в Люксембург

 

Македонският премиер Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка, ако споразумението с Гърция за преименуването на страната му на Северна Македония не бъде одобрено на референдум, предаде гръцкият вестник „Катимерини“.

Премиерът все пак изрази увереност, че сделката за името ще бъде подкрепена с достатъчно мнозинство на референдума, който ще се проведе през есента. Според него споразумението ще получи 75% или дори 85% подкрепа – в съответствие на процента граждани, които искат Македония да се присъедини към ЕС и НАТО. И двата процеса зависят от уреждането на спора за името.

Заев добави, че правните му съветници в момента проучват какво може да се направи, ако президентът Георге Иванов не подкрепи споразумението, както вече обяви.

По-късно днес се очаква разширяването на ЕС да е на дневен ред на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург. Очаква се на съвета да се прояви съпротивата на Франция, Холандия и отчасти Дания, които ще очакват повече реформи от Албания и Македония, за да се съгласят те да получат покана за преговори.

НАТО обяви, че ще предостави покана на Македония на срещата си на върха другия месец, макар присъединяването към алианса да зависи и от други фактори.

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio