ЕС отвръща на удара: Дънки, бърбън, мотори от САЩ с нови мита от днес

ЕС отвръща на удара: Дънки, бърбън, мотори от САЩ с нови мита от днес

Мерките са в отговор на митата, наложени от САЩ, върху стоманата и алуминия

 

Европейският съюз предприе днес контраофанзива в търговския конфликт с американския президент Доналд Тръмп, съобщи Франс прес.

Блокът на 28-те държави наложи допълнителни мита, официално влезли в сила в полунощ брюкселско време (1 часа българско) върху десетки американски продукти като дънки, бърбън, мотори „Харли Деейвидсън“, фъстъчено масло,  портокалов сок и др. Тези мерки са в отговор на митата от 25 процента върху стоманата и 10 процента върху алуминия, наложени от САЩ на повечето страни в света.

Едностранното и неоснователно решение на САЩ да наложат мита „не ни оставя друг избор“, заяви тази седмица европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом.

„Правилата на международната търговия не може да бъдат нарушавани без реакция от наша страна“, каза Малстрьом и уточни, че „ако САЩ премахнат митата“, европейските мерки ще бъдат „също отменени“.

Мексико наложи в началото на юни ответни мерки срещу САЩ, а в началото на юли това смята да направи и Канада.

В този контекст, белязан вече с напрежението между Китай и САЩ, вече броди призракът на световна търговска война, прогнозират борсови анализатори. Основните индекси на водещите фондови борси в Европа приключиха вчерашната сесия на червено.

Опасността е още по-голяма, тъй като Тръмп обмисля да наложи мита и на чуждестранните автомобили, което ще нанесе особени вреди на японските и германските производители.

„Избрахме продукти като моторите „Харли-Дейвидсън“, фъстъченото масло и бърбъна, защото има алтернативи на европейския пазар. Не искаме да навредим на потребителите“, обясни вчера заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

„Освен това тези продукти имат силно символично значение от политическа гледна точка“, добави той.

Стоките, които ще бъдат засегнати от митата, са на обща стойност 2.8 млрд. евро, съобщи Ройтерс. Износът на стомана и алуминий, който е засегнат от американските мита, е на стойност 6.4 милиарда евро.

Списъкът с продуктите, които вече са обект на допълнителни европейски мита, основно в размер на 25 процента, бе публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio