В шестата си година като главен прокурор Цацаров поиска „ред“ в затворите

В шестата си година като главен прокурор Цацаров поиска „ред“ в затворите

В рамките на шестата година от изпълнението на мандата си като главен прокурор Сотир Цацаров съзря проблеми в режима за изпълнение на наказанията и поиска „да има ред“ в местата за лишаване от свобода. По този начин, според Цацаров, ще се ограничат бягствата оттам. Сред мерки, които главният прокурор открои са и поставянето на специални отличителни знаци на лишените от свобода.

„Ред означава промени в нормативните актове относно режима, въвеждане на ограничения в преминаването от по-тежък в по-лек режим – това да става само при добро поведение и реални доказателства, че има данни за превъзпитание, ограничаване на възможностите за работа на външни обекти на лица с такива наказания, дори въвеждането на отличително облекло и знаци на лишените от свобода. В противен случай случаите на бягства ще се повтарят. Това е ред, а не реформа“, коментира главният прокурор, цитиран от „Дневник“ в парламента по повод поредното бягство на затворник.

Вчера осъденият на 13 години за грабеж и изнасилване Борис Иванов се оказа в неизвестност след като е напуснал работното си място към затворническото общежитие в Ловеч. Оттогава той е в неизвестност. По думите на Цацаров няма напредък в издирването му.

Според главния прокурор поредното бягство е „лош знак“, за което трябва да бъде поета отговорност от някой от затвора. Цацаров не смята, че в ръководството на Министерството на правосъдието трябва да има оставки, защото това няма да доведе до необходимия ред. А той можел да бъде постигнат не чрез реформа, а със законодателни промени, които може да са готови в рамките на месец.

„Ако ще правим поредната реформа, тя ще премине в планове, дискусии и пътни карти. Достатъчно възможно е с разумни действия в рамките на не повече от месец да се изготвят промени в закона за изпълнение на наказанията и правилника за неговото приложение. Достатъчно е тези промени да бъдат подложени на разумна дискусия, защото обществото трябва да каже дали е готово да приеме ред в местата за лишаване от свобода. Защото в момента и недостатъчното финансиране води до условия в местата за лишаването от свобода, при които лишените от свободата не са осигурени с предмети от жизнена необходимост. Част от тези средства се получават отвън. Част от хората отвън разполагат с по-добри материални възможности. Това ражда във всеки затвор една затворническа аристокрация, която негласно определя редът в него“, заяви още главният прокурор.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio