Борисов дойде изненадващо в НС да обясни политиката за бежанците

Борисов дойде изненадващо в НС да обясни политиката за бежанците

Корнелия Нинова заподозря, че премиерът ще се съгласи да приема мигранти срещу пари

 

Премиерът Бойко Борисов дойде извънредно в парламента днес, след като БСП се опита да направи скандал с подозрението, че ще приемаме бежанци срещу пари. В момента той представя позицията на правителството за мигрантите пред депутатите.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази подозрение, че премиерът Бойко Борисов ще се съгласи да приема бежанци обратно в България срещу повече пари от Европейския съюз (ЕС). В декларация от името на парламентарната група на социалистите в Народното събрание днес тя поиска министър-председателят да дойде и да обясни на депутатите каква позиция ще заеме страната ни на предстоящото заседание на Европейския съвет за миграцията следващата седмица.

Подозрението на Нинова по нейни думи се формирало заради теза на Германия, че може да се дават и пари на страни членки, за да приемат мигранти, и заради изказване на Борисов, че при неговото управление страната ни ще получи 8% повече средства от ЕС. Лидерът на БСП обяви, че управляващите не трябва да внасят работна ръка чрез мигранти, а да се опитват да върнат българите, напуснали страната. Социалистите обявиха, че ще пратят писма на всички европейски лидери, за да кажат позицията си – Балканите не трябвало да се превръщат в бежански лагер.

Докато Нинова говореше, от залата след участие в парламентарния контрол си тръгна външният министър Екатерина Захариева, а депутатите от БСП поискаха да остане и да чуе позицията им. Тя обаче каза на председателстващия Емил Христов от ГЕРБ, че няма възможност.

В отговор пръв стана вицепремиерът Красимир Каракачанов, който също бе в залата за участие в парламентарния контрол. Той обяви, че Корнелия Нинова спекулира и че позицията на правителството е ясна. Той припомни, че в понеделник министър-председателят се е обявил за затваряне на границите. „Никой не е мислил и няма намерение да приема пари от други държави, за да приема мигранти“, каза още Каракачанов.

След това се изказа и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който каза как Корнелия Нинова се учила от него в политиката и й препоръча през лятната ваканция да прочете малко книги и да се върне „на есен с песен“. Тя поиска думата за лично обяснение, след което пред трибуната скочиха депутати първо от „Обединените патриоти“, а после – от „БСП за България“. Председателстващият заседанието даде 10-минутна почивка. След нея се появи Борисов.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio