Съдът оправда всички обвиняеми за взрива в завод „Миджур“

Съдът оправда всички обвиняеми за взрива в завод „Миджур“

Видинският окръжен съд оправда и четиримата подсъдими за взрива в завод „Миджур“ в Горни Лом. За невинни бяха обявени бившият собственик на завода Валери Митков, инженер Палма Иванова – инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завода, Божидар Василев – бивш началник на отдел „Контрол на общоопасните средства“ в МВР, и Ивелина Бахчеванова – бивш директор на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Срещу всички тях в края на 2016 г. прокуратурата внесе обвинителен акт за причиняване смъртта на 15 души и телесни повреди на други двама при професионална непредпазливост.

Съдът във Видин досега е разпитал над 200 свидетели, а по делото са събрани 180 тома материали.

Миналият понеделник прокуратурата предупреди МВР, че боеприпасите в „Миджур“ все още не са безопасни. По-късно стана известно, че собственикът на взривните вещества, съхранявани на територията на завода, е трябвало да ги изнесе до 1 септември 2017 г., но не го е направил и затова договорът за наем с него е прекратен.

Това обясни пред „Нова телевизия“ изпълнителният директор на компанията – собственик на складовите помещения „Миджур манеджмънт кънстракшън“ ЕООД Иво Иванов.

„Ще обжалваме. Мисля, че на втора инстанция присъдата няма да остане в този вид“, заяви окръжният прокурор на Видин Мирослав Костов.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio