Захариева изненадващо се срещна със Заев в Струмица

Захариева изненадващо се срещна със Заев в Струмица

 

Външният министър Екатерина Захариева се срещна с македонския премиер Зоран Заев снощи в Струмица. Захариева замина за Македония преди очакваното подписване на договора между Скопие и Атина за името.

Пред Заев Захариева изрази надежда, че до края на месеца Македония ще получи дата за начало на преговори за членство в ЕС. Тя припомни, че ако договорът бъде възпрепятстван от опозицията в Скопие и не бъде ратифициран, преговорите за влизане в общността ще бъдат забавени с две години.

От своя страна Заев оцени приноса на България в преговорите с Гърция. Историческият документ вероятно ще бъде подписан на 17 юни на Преспанското езеро, служещо за граница между Гърция и Македония. Той ще бъде ратифициран въпреки нестихващото недоволство и в Скопие, и в Атина.

Заев потвърди, че в договора с Гърция за името на Македония е защитен и българският национален интерес и заяви, че не се притеснява от протестите.

„Да направим така, че на 26-и да имаме отваряне на процедурата след повече от15 години и започване на преговори с Република Македония“, каза тя.

Снощи пред парламента в Скопие отново имаше протести срещу предлаганото ново име Република Северна Македония. Протестиращите настояваха президентът Георге Иванов да наложи вето и поискаха оставката на премиера.

Договорът за името „Северна Македония” не съдържа претенции към България и освен това е съмнително, че въобще ще стане реалност, коментира пред бТВ вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„С този договор е нанесен съкрушителен удар на опитите на Груевски и на определени научни кръгове да налагат някакъв античен произход на македонското население”, подчерта той.

„В Македония има бясна опозиция на името Северна Македония, има опозиция и в гръцкия парламент”. Каракачанов припомни, че западната ни съседка трябва да проведе референдум с неясен резултат, а след това и парламентът да приеме текстовете с мнозинство от две трети, което Зоран Заев и албанските му партньори нямат. Междувременно през 2019 г. има парламентарни избори в Гърция, на които се очаква дясната „Нова демокрация” да спечели – а тя към момента е против името „Северна Македония”.

Снимка: btvnovinite.bg

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio