Историческият разговор между Тръмп и Ким Чен Ун приключи позитивно

Историческият разговор между Тръмп и Ким Чен Ун приключи позитивно

 

Приключи историческата среща на четири очи между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур.

„Предстоят страхотни разговори и, убеден съм, огромен успех. Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение“, бяха думите на Тръмп след първоначалното ръкостискане с лидера на Северна Корея.

След срещата президентът на САЩ я определи като „много, много добра“ и заяви, че има „отлични отношения“ с лидера на Северна Корея. Разговорът им бе последван в разширен формат, които продължиха около час и половина.

В състава на американската делегация бяха държавният секретар Марк Помпео, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс.

От севернокорейска страна присъстваха зам.-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон Чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо Чен.

Ким Чен Ун заявил в началото на срещата, че е заинтересуван да работи в тясно сътрудничество с президента на САЩ Доналд Тръмп, пише в „Стрейт таймс“, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Ким признал, че „това няма да е лесно“, но изразил желание да постигне тази цел.

„Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света“, заявил севернокорейският лидер.

Прави впечатление и отсъствието на Цой Сон Хи, директор на департамента за Северна Америка и севернокорейското министерство на външните работи. Известна с доброто си владеене на английски език, тя изиграла важна роля при подготовката на срещата и се очакваше да присъства на нея.

 

Снимки от първото докосване на Тръмп и Ким

Това е първото ръкостискане между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Доскоро подобна среща изглеждаше немислима, но днес двамата ръководители си стиснаха ръцете пред широка редица знамена и тръгнаха по червен килим, разменяйки си няколко думи. Още тогава Тръмп прогнозира, че между двамата ще има „чудесна връзка“.  „Очарован съм да ви срещна, г-н президент“, каза севернокорейският лидер. „Пътят дотук не бе лесен“, добави той. „Старите предразсъдъци и привички бяха причина за това, но ние преодоляхме всичко, за да се срещнем тук днес“, каза Ким.

Експерти по езика на тялото сочат, че Тръмп е протегнал ръката си пръв като знак за доминацията си, и по навик потупал Ким. Той обаче не придърпал рязко севернокорееца, както правеше в началото на мандата си, а самият Ким също потупа Тръмп, като нито един от двамата не застана в очевидно доминираща позиция. Макар американският президент да тръгна по-рано за срещата в Сингапур, Ким е пристигнал преди него – което в корейската култура се тълкува като знак на уважение към по-възрастния събеседник.

АФП

 

 

Категории АкцентЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio