3.3 млрд. лв. ще бъдат похарчени за военна техника

3.3 млрд. лв. ще бъдат похарчени за военна техника

Със 151 гласа „За“ Народното събрание одобри 3.3 млрд. лв. да бъдат похарчени за проектите за превъоръжаване на армията.

Те включват модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили. Едва 7 депутати бяха „против“, а един се въздържа.

Проектът за Сухопътни войски е за 12 години. Предвидено е до 8 години след подписване на договор да бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника. Прогнозната стойност за придобиване на бойната и специалната техника, както и на допълнителното оборудване възлиза на 1.4 млрд. лв. с ДДС. Ще се извършва с разсрочено плащане.

Проектът за Военновъздушните сили включва придобиването на 16 изтребителя, на два етапа по 8. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. Финансовата рамка на първия етап е на стойност 1.8 млрд. лв. с ДДС. Вторият етап трябва да започне след приключване на доставките по първия етап и подписване на договор за реализация.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio