Путин: Съдържанието на „Ехото на Москва“ се нуждае от филтрация

Путин: Съдържанието на „Ехото на Москва“ се нуждае от филтрация

Газпром наистина финансира радиостанцията и не се меси в редакционната политика

Много неща, които Ехото на Москва пропагандира, се нуждаят от филтрация. Така по време на своята поредна „Пряка линия“ руският президент Владимир Путин отговори на въпрос кога държавната компания ще прекрати финансирането на тази радиостанция. „Вероятно се има предвид „Газпром“, конкретизира Путин.

Газпром наистина финансира радиостанцията и не се меси в редакционната политика, каза още руският президент. Това свидетелства за факта, че обръщаме внимание на това, което се нарича свободна преса.

Алексей Венедиктов, главен редактор на „Ехото на Москва“, отговори незабавно: „Трябва да отбележим в кое президентът е прав. „Газпром наистина не се меси в редакционната политика на „Ехото на Москва“. Що се касае до финансирането от „Газпром“, аз като главен редактор и акционер не съм уведомен за това. И ако президентът е прав, а той е информиран, то въпросът е към генералния директор, поставен през 2014 г. от покойния Михаил Лесин – къде отидоха парите от „Газпром“?

По време на поредната „Пряка линия“ Путин отговори на въпроси, свързани с политиката и икономиката на Русия.

Според него действащото украинско ръководство не е в състояние да реши проблема с конфликта в югоизточната част на страната. „Винаги съм се отнасял към Украйна като към братска страна и смятам украинците и руснаците практически за един народ. Имаме общо минало и въпреки днешните трагедии съм уверен, че имаме и общо бъдеще“, посочи Путин.

Големият ръст на цените на бензина Путин определи като резултат от поредица глешки в регулирането на този сектор. „Това, което става сега, е недопустимо. То е неправилно“, каза още руският президент.

На въпрос, свързан с евентуална трета световна война, Путин отговори с цитат на Айнщайн: „Не знам с какви средсдтва ще се води третата световна, но четвъртата ще е с дървета и камъни“. Той посочи, че паритетът на силите е важен, за да не се допуска глобален конфликт. По думите му именно стратегическият паритет въздържа водещите държави от сблъсък. „Колкото и неприятно да звучи, страхът от взаимно унищожение въздържа участниците от резки движения и ги кара да се уважават един друг“, подчерта руския президент. По думите му една нова световна война може да сложи край на цивилизацията.

В „Пряката линия“ не липсваха и добре режисирани свежи моменти. На зрителски въпрос защо месото на кравата се нарича говеждо Путин реагира с усмивка и го пренасочи към Алексей Гордеев, вицепремиер по селското стопанство.

Руски граждани питаха президента и за пенсиите си, както и за закриване на училища в малки населени места. Президентът обърна внимание и на процедурата за получаване на руско гражданство, която според него трябва да се либерализира. Путин възложи на външното министерство да трудоустрои бежанците от Донбас.

Руският президент завърши „Пряката линия“ с кратко писмо от свой фен, в което той обяви безрезервната си поддръжка към него. „За всички вас, които ме пъдкрепяте – сърдечно благодаря“, отвърна Путин.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,