Декларация на ДПС предизвика скандал в парламента

Декларация на ДПС предизвика скандал в парламента

Председателят на парламента отне думата на лидера на ДПС, след протест я върна

 

Скандал и искане оставката на председателя на парламента предизвика декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. В документа се заклеймява решението на Общинския съвет в Стара Загора за преименуването на 800 местности с турски имена.

„Призоваваме всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставки за напрежение или несигурност, подкопава доверието и е провокация за националната сигурност. Нека търсим начини за опазване на културното наследство, което е важно за нашата идентичност и идентичността на всяка личност“, прочете лидерът на ДПС.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отне думата на Карадайъ заради изтичане на времето.

„Вече прескочихте една минута. Благодаря ви, господин Карадайъ“, каза Караянчева преди да спре звука. Последваха недоволни възгласи и викове от страна на ДПС „Оставка“, предаде БНР.

Това накара  Караянчева да размисли и да върне думата на Карадайъ.

След края на декларацията Караянчева подчерта, че всички парламентарни групи надвишават 10-те минути, които са лимит за декларациите. „Ще помоля председателите на парламентарните групи, когато съставят декларации, да се вместват в 10-те минути“, каза Караянчева.

В декларацията си Карадайъ обяви, че решението на общинския съвет в Стара Загора е тест за българската демокрация и толерантност с тревожен резултат и това ще е само началото – и други общински съвети щели да решат да сменят турски имена на местности, а това ще внесе напрежение.

„Обединението анти“, довело до смяната на наименованието „Ахмед баир“ на „Антонов рид“, „Мехмедова кория“ на „Манолова гора“, „Махмуд гьол“ на „Мишов яз“, „Мустафова кория“ на „Мустакова горичка“… Защото Ахмед, Мехмед, Мустафа не са звучни както Антон и Манол, мустак, какъвто подтекст имат думите на един от общинските съветници от ГЕРБ, цитиран от медии“, заяви Карадайъ.

Председателят на ДПС обяви, че тези действия „будят асоциации с друг един процес от недалечното минало“, визирайку „възродителния процес“.

„ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, ГЕРБ направи национализма основна държавна политика. Загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности. Забравяйки отговорността си пред бъдещето.  Този акт в Стара Загора показва истинската същност на политиката на ГЕРБ“, каза още той Карадайъ.

След края на декларацията всички депутати от ДПС станаха на крака и аплодираха Карадайъ, а председателят на парламента помоли всички в залата да се успокоят.

В коментар на декларацията на ДПС депутатът от „Обединени патриоти“ професор Станислав Станилов посочи, че българският етнически модел не е измислен от почетния председател на движението Ахмед Доган:

„Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи, което те сега не искат да го правят“.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio