Варна няма 100 млн. лв. за предотвратяване на бъдещи наводнения

Варна няма 100 млн. лв. за предотвратяване на бъдещи наводнения

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че общината не може да осигури 100 млн. лв., необходими за предотвратяване на бъдещи наводнения. Във вторник пороен дъжд наводни улици и подлези, те се превърнаха в реки, а щетите за гражданите все още се изчисляват.

„Там, където имаше закъсали автомобили и бе блокиран трафикът, всъщност с десетилетия стои нерешен въпросът с канализацията, тъй като е смесена – дъждовна и битова“, съобщи на Портних на специална пресконференция.

По думите му са възможни два проекта за решаване на проблема. Първият е за разделяне на канализацията – дъждовна от битова, който е за 40 млн. лв., но с възстановителните работи ще достигне 60 млн. лв. Вторият е за изграждане на колектор, който да пресича водите, идващи от по-високата градска част. Той също бил на стойност около 40 млн. лв. Към момента обаче средства за реализиране на тези проекти няма.

На пресконференцията беше представена и метеорологична справка. Според нея пикът на валежа е бил в рамките на 5 мин., когато са се изляли 160 литра вода на квадратен метър. „Това е съпоставимо с интензитета при бедствието в Аспарухово през 2014 г.“, каза още Портних.

Снимка: Нова Варна, група във Фейсбук

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio