Картина на Винсент ван Гог беше продадена за над 7 млн. евро

Картина на Винсент ван Гог беше продадена за над 7 млн. евро

Картината „Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните“ на Винсент ван Гог беше продадено за над 7 млн. евро. Това е първа продажба на търг на творба на холандеца във Франция от 20 години насам.

Платното е вдъхновено от провинциалния пейзаж около Хага, където Ван Гог е прекарал кратко време. Според организаторите на търга в нея се откриват всички характеристики на творчеството му, а това е единственият пейзаж, който художникът рисува през тази епоха. Картината беше собственост на частен европейски колекционер, който я отдаде под наем за 8 години до 2015 г. на музея на Ван Гог в Амстердам.

„На практика не се предлагат творби на Ван Гог на пазара. Те са в музеите или фондове. Ето защо купувачите са готови да платят и надплатят за произведените с подобно качество и значение“. Така коментира интереса към картината Франсис Бриест от аукционна къща Арткюриал.

„За купувача мога да ви кажа само, че той ще си отиде с картината отвъд Океана. Не е европеец. Все пак картината ще отиде за няколко месеца в музей и мисля, че това е прекрасно“, допълва Бриест.

Последната продажба в Париж на търг на творба на Ван Гог е от средата на 90-те години.

Категории Акцент-2, ЦивилизацияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio