Иван Костов: Хибридната война на Москва нанесе много щети

Иван Костов: Хибридната война на Москва нанесе много щети

НАТО/Брюксел и Москва са в тежък конфликт, който ние се правим, че не забелязваме

 

Преходът е мъчителен, защото не само този сектор, а и цялото българско общество, политическата прослойка и цели държавни институции не са направили своя окончателен избор между два съвсем различни свята, каза бившият премиер Иван Костов в лекцията си по време на конференцията „Секторът на отбраната на република България – мъчителен преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие“.

Форумът бе организиран от Атлантическия съвет, Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ и Център за изследване на националната сигурност и отбрана – БАН.

Борбата с хибридната война, която се води срещу България и не само, трябва да се води от Министерството на отбраната, смята Костов. Според него хибридната война, която се води от Москва, нанесла много щети и това е станало ясно със закъснение.

„Тези два свята (НАТО/Брюксел и Москва) са в тежък конфликт, който ние се правим, че не забелязваме. Този конфликт е много тежък, свързан е с нарушаване на международното право, с окупиране на чужди територии. Той се изразява в една хибридна агресия, заяви още Костов. Той смята, че това е задача на отбраната на страната, защото „когато хибридната война постигне своите цели, българското общество се разколебава в своите ценности и започва да вижда чужди ценности, на които започва да служи“. Когато хората започват да споделят такива нагласи, се променя управлението, защото то прави това, което искат хората, каза Костов. Той добави, че Константинопол е паднал, защото защитниците му са се разколебали.

„Отбраната на България като част от евроатлантическата не е задача, а оттам и отговорност само на Министерството на отбраната. Отбраната не е обикновен сектор. Отбраната би трявало да е дълг и чест на цялото общество и на държавата. Веднага да дам пример – Министерството на образованието е отговорно с учебните програми да подготвя зрелостниците за тази тяхна първа гражданска отговорност – какво да ценят и какво да пазят.

Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро комунизвът отново ще почука на вратата. Ако зрелостниците не знаят, че имат европейска идентичност – ще я загубят.

Ако преподаватели влизат в аудиторията на Военната академия с разказ за това как НАТО и ЕС ще се разпаднат – България няма да има нито един офицер. Ако европейските и атлантическите ценности нямат своите бранители, тази цивилизация и култура на демокрация и пазарна икономика просто няма да я има. И това трябва да е ясно на всички.

Тези неща се защитават. И се защитават на първо място от хора. А след това се защитават с техника, технология и въоръжение“

Секторът на отбраната не е тема на морал, права и свободи, не става за популизъм, не е туризъм, не е либертарианство. Това е най-суровата и тежка реалност. Там компромиси не могат да се правят. Затова отбраната е в днешното състояние, встрани от интересите на политиците, на хората“, добави Костов.

По думите му от неясно отношение към отбраната страдат и други европейски страни, някои от които са с големи отбранителни способности

„Не може Европа да стои под чадъра на САЩ и да не дава своето за колективната отбрана на НАТО. Ако не е Тръмп, то някой следващ президент на САЩ ще поиска изпълнение на ангажиментите и ще постави нещата на местата им“, каза още бившият премиер.

Костов сподели, че провалите на конкретните проекти за превъоръжаване на армията – за закупуване на нов самолет и за нови кораби – се дължат най-вече на липса на способност за планиране, възлагане и управление на сложни проекти, изискващи голям финансов ресурс. По думите му Министерството на отбраната е нереформирано, а военните проекти не са просто поредният търг, който да достави определена стока. Иван Костов отбеляза, че на управлението му липсва и капацитет, и стратегия за разумна и управляваема среда на инвестиция в сектора и припомни, че в историята на България досега превъоръжаване се е правило на база дългогодишни разчети, държавна инвестиция и кредитиране. Друга причина за провалите в управлението на големи проекти е корупцията, смята още бившият министър-председател.

 

 

В подкрепа на тезата на Костов за хибридната агресия се изказа и бившият военен министър Бойко Ноев. Той заяви, че „хибридната война е едно много добро средство, тя пести от самолета и танка“.

 

По-късно по време на дискусията Костов даде и друг пример как се обработва обществено мнение, когато става въпрос за сблъсъка между Запад и Москва. И примерът бе с медийните реакции на резултатите от разследването за сваления в Донбас малайзийски пътнически самолет. Международното разследване установи, че това е станало с руска ракета, доставена на територията на Украйна от Русия.

Той разказа как в международното изследване, зад което стоят именити международни прокурори и хора, заставащи с имената си, до момента е установена отговорността на Русия за случая и остава да бъдат разкрити само лицата, пряко замесени в атаката. „В България как се представят нещата – от еди къде си твърдят, че това е работа на Русия, но от Москва казаха, че не са взети предвид техните данни. Може ли засегнатата страна да се оплаква, от другата страна стои международно разследване, хора с имената си и това се представя като равностойни позиции. Фактически на това не е намерено решение и противодействие“.

 

 

Категории МненияЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio