Турски съд издаде 104 присъди доживотен затвор за участници в опита за преврат

Турски съд издаде 104 присъди доживотен затвор за участници в опита за преврат

Турски съд e осъдил на доживотен затвор 104 души за участието им в проваления опит за преврат през 2016 г., пише Reuters, цитирайки вестник „Хюриет“.

Съдът в Измир произнесе срещу 104 от общо 280 обвиняеми „утежняващи доживотни“ присъди, което е най-тежкото възможно наказание според турското законодателство. Други 21 души получиха 20 години затвор за обида срещу президента, а 31 бяха осъдени на 10 години и шест месеца за „членство в терористична организация“, посочва „Хюриет“.

Над 240 души, повечето от които невъоръжени цивилни, бяха убити в нощта на 15 юли 2016 г., когато група военнослужещи опитаха да атакуват парламента и да свалят президента Реджеп Тайип Ердоган. Правителството обвинява мрежата на намиращия се в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, за организирането на проваления преврат. Гюлен, който живее в Пенсилвания САЩ от 1999 г., отрича да е замесен и осъди пуча.

След опита за преврат властите задържаха 160 000 души и уволниха близо същия брой държавни служители като част от мащабна чистка. От тях повече от 50 000 души получиха обвинения и се намират в затвора в очакване на съдебен процес.

Категории Акцент-2, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *