Нощ на музеите 2018

Нощ на музеите 2018

Четиринадесетото издание на Европейската нощ на музеите ще се състои на 19 май и ще предложи разнообразна програма и в много градове от страната. Тази година близо 50 музеи и галерии в София ще се включат в инициативата.

Националният исторически музей ще предложи на посетителите си изложбата „Спасени за поколенията“, която е посветена на приноса на България за опазването на световното културно наследство, както и изложба „45 години НИМ“.

Националният военноисторически музей се включва с най-новата изложба „Враг/Приятел“, а входът за нея ще бъде безплатен от 18 до 24 ч. В деня на събитието ще бъде открита виртуалната интерактивна изложба „Моите предци на война“, която е създадена от ученици от столични училища и екип на музея и в нея са представени вълнуващи лични родови истории от Втората световна война.

Националният археологически институт е подготвил представяне на експозицията „Спортът в антична Тракия“. Музеят на социалистическото изкуство ще се включи с изложба на политически плакати на студентите от Националната художествена академия.

В Националния литературен музей посетителите ще могат да видят „Пространство за съвремие и класика“ – литературна вечер в двора на музея, посветена на класиците на българската литература. Националният политехнически музей ще разкрие тайните на българските откриватели и изобретатели чрез изложбата „Запознайте се с робота Санбот, който може да говори, пее и танцува“.

Нощта на музеите се провежда за 14-и път и събира все повече почитатели. Събитието се организира от Френския институт, Столичната община и Министерството на културата.

Категории Акцент-2, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *