Кабинетът одобри рестарта на АЕЦ „Белене“

Кабинетът одобри рестарта на АЕЦ „Белене“

По думите на вицепремиера Томислав Дончев проектът ще бъде реализиран без държавна гаранция

 

Кабинетът взе решение да се вдигне мораториумът върху проекта АЕЦ „Белене” и го внася за гласуване в Народното събрание, предаде бТВ.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че проектът ще бъда размразен. Причината е, че миналата седмица представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересувани от изграждането на „Белене”.

Руската държавна корпорация „Росатом“ също иска да участва в проекта АЕЦ „Белене“ под всякаква форма, каквато определи българското правителство, предаде БГНЕС.

Пред български журналисти първият заместник-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров приветства намерението за възобновяване на проекта.

Той акцентира върху изявлението на премиера Бойко Борисов, че правителството възнамерява да внесе в парламента предложение, което да отмени приетото по-рано решение за спиране на строителството на АЕЦ „Белене“.

„Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ „Белене“. Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина“, коментира Комаров по време на форума „Атомекспо 2018“, който се провежда в Сочи.

„Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас – като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България“, допълни той.

По-рано българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че „Росатом“ са конструктори на проекта, производители на оборудването.

„Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от „Росатом“. Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем“, посочи тя.

На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. До момента България е вложила 3 млрд. лв. по проекта. Енергийният министър Теменужка Петкова пък обяви, че до края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, ако Народното събрание даде мандат за това. Тя уточни, че не се предвижда държавна гаранция за проекта или ангажимент за изкупуване на произведения ток.

Да видим как пазарът ще реагира на една такава възможност. Всички разговори, водени до момента, и всички компании, проявявали интерес досега към АЕЦ „Белене”, ще имат възможност да участват, заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

Ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение, ако има примерно 4-5 компании, проявяващи интерес. Нелепо е това решение днес да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции. Имаме български реактори, които са българска собственост и сме длъжни да намерим най-доброто решение, допълни Дончев.

Той подчерта, че няма никакви политически нюанси в това решение. Едно подобно решение не е насочено към нито един сектор в българската енергетика, то не е срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата. Ако пазарът реагира, ако покаже, че десетилетия напред една нова мощност има бъдеще, то тя ще бъде изградена. Проектът или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран, категоричен е Дончев.

„Пазарен“ означава без държавна гаранция, разчитайки на това, че цената на произвежданата електроенергия ще бъде изкупувана на пазара. Ако държавата заедно със стратегическия инвеститор, който предложи добрите условия, успее да изгради това съоръжение, ще продава електроенергията на този пазар, добави още Дончев.

 

 

Категории АкцентЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *