Освен инсулина са открити още вещи на Боян Петров

Освен инсулина са открити още вещи на Боян Петров

Китайският посланик Джан Хайджоу потвърди, че няма непроверено място около лагер 3

 

Алпинисти от издирвателните екипи под връх Шиша Пангма са открили вещи на Боян Петров в лагер 3, потвърди посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу пред bTV. Намерени са тениска, медицински пакет, шоколад, беззахарна храна и инжекции с инсулин. Известно е, че алпинистът страда от тежка форма на диабет. Уточнено е, че тези вещи принадлежат именно на Боян.

Групата А от спасителните екипи е открила следите от него на 12 май, след 13-часово изкачване, като е стигнала до лагер 1 на 7300 м.

На 13 май четиримата от група А са се изкачили нагоре от лагер 1. Спасителите са достигнали до 7950 метра, съвсем близо до върха. Шиша Пангма е висок 8017 м. Времето сериозно се е влошило, видимостта е била под един метър. От съображения за сигурност групата се е оттеглила към лагера. По план днес тя ще опита да изкачи върха, обясни посланикът.

В същото време група Б е тръгнала за издирване нагоре от лагер 2, намиращ се на 6800 метра. Алпинистите внимателно са претърсили района, включително скали и пукнатини, но не са открили нищо.

Сега китайската страна обмисля най-ефективен план за издирването.

Очаква се двама българи от екипа на Боян да отпътуват с хеликоптер от Катманду, за да проверят две забелязани преди черни точки. Но предвид суровите климатични условия това едва ли ще се случи днес, каза Джан Хайджоу. Точките са на височина 4000-5000 метра.

Дипломатът показа и снимка на атмосферните условия под Шиша Пангма тази сутрин. Кадърът е заснет на 3700 метра надморска височина.

Няма непроверено място над лагер 3. Алпинистите са минали на 10 метра под върха и са имали визуален контакт, огледали са всичко внимателно, обясни във включване в сутрешния блок на bTV Деян Петков от екипа на Боян.

 

Снимка: бТВ

Категории ПланетаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *