Екипите по издирването на Боян Петров няма да изкачват върха

Екипите по издирването на Боян Петров няма да изкачват върха

Жената до изчезналия алпинист е взела решение да не се рискува животът на спасителите

 

Операцията по издирването на изчезналия алпинист Боян Петров продължава. Жената до Боян Петров Радослава Ненова заяви, че спасителните екипи няма да изкачват върха днес. Те ще претърсят районите на слизане от лагер 3 и около него.

Радослава Ненова написа в профила си във Фейсбук:

Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно – не виждам смисъл да бъдат застрашени и други хора. Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където все още има шанс да открият Боян жив… Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване…, но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни.
Поради големия поток от информация и коментари която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно – написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!

Двама китайски алпинисти и двама шерпи са достигнали лагер 3, най-високия лагер под връх Шиша Пангма, каза Деян Петков, който е част от екипа на Боян Петров. Наземните екипи продължават спасителната акция, като ще бъдат проверени възможни ниши около лагер 3.

Според публикация на италианския журналист Алесандро Филипини обаче в лагер 3 е била открита палатката на Боян Петров, затрупана от снега. От алпиниста обаче нямало следа.

В събота Боян Петров не бе открит и в лагер 2. Остава надеждата той да се намира в някоя ниша и да не е бил забелязан от хеликоптерите.

В акцията участват близо 100 човека. В групата има медицински и логистични екипи.

 

 

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *