Стела Николова: Не е нормално да се рекламира хазарт в най-гледаното време

Стела Николова: Не е нормално да се рекламира хазарт в най-гледаното време

Публикувано на Категории Интервю Сподели

Госпожо Николова, неотдавна съобщихте, че има законови вратички за агресивната реклама на хазартни игри. Какви са те?

Както с всеки закон, който трябва да обслужи определени интереси на подходящите лица, и в Закона за хазарта са предвидени изключения.

Чл. 10. (1) Забранява се пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра. (2) Допуска се обявяване на:

  1. наименованията на игрите;
  2. регистрираната търговска марка на организатора;
  3. резултатите от игрите и спечелените печалби;
  4. тегленията на тиражите

Така излиза, че агресивната реклама на Националната лотария е обявяване на резултати от игрите и печалбите.

 

Как би трябвало да се регламентира тази реклама, какви промени са необходими?

Не е нормално да присъстват реклами на хазартни игри в праймтайма на националните телевизии. Ако изобщо трябва да се излъчва подобно нещо по телевизиите, то трябва да е след 22.30 и да предупреждава, че не е за лица под 18 г.

Хазартът е зависимост, която може да се сравнява с наркоманията.

Тревожните факти, които бяха изесени, че 3 000 000 българи играят хазарт и са похарчили 3 милиарда лева за това през 2017 година е не само стряскащ, той е потресаващ.

Ако управляващите не вземат мерки разпространението на хазарта да се случва само на определени и не толкова достъпни места, смятам, че икономиката на страната ще е силно заплашена, защото тези 3 милиарда не са се влели в търговския оборот . Те просто са излезли от джобовете на българите и не са донесли никаква принадена стойност на икономиката.

 

Имате ли информация по какъв начин е решен този въпрос в европейските страни?

Нямам информация как е регулиран хазартът в европейските страни, но зная, че в Турция и Израел не е разрешен или поне силно е ограничен.

 

По Ваше мнение как се отразява масираното ефирно присъствие на хазарт върху общественото развитие?

Не е нормално, докато родителите пазаруват с децата си в супермаркет, да купуват и картончета за търкане.

Не е нормално българите да харчат парите си вместо за образование, книги, културни мероприятия, почивки, да ги харчат за хазарт и да дават и такъв пример на децата си.

Не е нормално и лекарствата и храната да бъдат облагани с 20% ДДС, а хазартът да е освободен от този данък.

Макар да имаше съпротива срещу „Лафка“, тя се превърна в монопол на разпространението на преса, както и е напълно достъпна за лицата под 18 години, тъй като се намира на спирките на градския транспорт, с който се придвижват основно ученици.

Законодателят трябва да вземе мерки и веригата „Лафка“ или да спре да разпространява хазартни игри, или да бъде преместена от най-достъпното за непълнолетни лица място, а телевизионните хазартни игри да бъдат преместени в часови пояс след 22.30ч.

Поздравявам Демократична България, че предложиха законопроект, който да ограничи хазарта, но смятам, че са необходими  още по-сериозни мерки, особено що се отнася до телевизионните игри.

 

Категории Интервю

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *