Протести в Русия: „Той не ни е цар!“

Протести в Русия: „Той не ни е цар!“

Многохилядни протести се проведоха в цяла Русия срещу президента ВладимирПутин, който след по-малко от 48 часа ще положи клетва за поредния си мандат като държавен глава. Стотици са задържани на митингите в близо 90 града, включително Москва и Санкт Петербург. На повечето места властите не разрешина официално провеждане на протестите. Въпреки забраната им много митинсги се състояха, започвайки от Далечния Изток и стигнаха до западната граница на Русия. В Санкт Петербург мястото на протеста се оказа заето от рокери, а в Москва части за борба с безредиците са с бронирани жилетки.

Само в сибирския град Красноярск полицията е задържала с насилие поне 150 души, а според симпатизант на Навални в Якутск са арестувани още 75. В Хабаровск множеството е скандирало „Долу царя!“.

Лозунгът, под който преминават акциите, е „Той не ни е цар!“ и изразяват недоволството от управляващите след 18 години власт на Путин, която според тях е олицетворение на корумпираност и закостенялост.

Путин спечели изборите на 18 март с 76 процента от гласовете. Опозицията и независими наблюдатели казаха, че е имало нарушения на изборите като тъпчене на урните с бюлетини и други изборни измами.

Сега наблюдатели се притесняват протестите днес да не се изродят в сблъсъци с полицията, последвани от масови арести както се случи преди шест години след преизбирането на Путин за трети президентски мандат.

Категории Акцент, Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *