Привилегията прави съединението

Привилегията прави съединението

 

„Съединението прави силата”, пише на Народното събрание. А привилегията прави съединението, можем да кажем ние с днешна дата.

Народните любимци решиха, че няма смисъл да си ограничат привилегиите и отхвърлиха законопроект на БСП. В него нямаше кой знае какви орязвания, но все пак е по-нормално депутатската заплата да е фиксирана на нивото й от предишния парламент, а не да расте спрямо средната.

Изобщо това обвързване със средната работна заплата е само по себе си уродливо. Налага се впечатлението, че всички управляващи поддържат покачване на средната заплата основно заради собствения си интерес. Българинът не живее по-добре от последното покачване на средната заплата до ден днешен. Не живее по-добре и спрямо нивата на средната заплата отпреди 10 години. Напротив, обеднява, емигрира, боледува и мизерства все повече. И това се доказва от всякакви статистики, осн.вен от българската.

За отпуската на народните избраници пък просто няма какво да говорим. Изнурителният депутатски труд по пет часа на ден три дни в седмицата сигурно заслужава и тези огромни ваканции, за които средностатистическите българи дори не смеят да си мечтаят.

Депутатите копаят дъното на морала!

Майки на деца с увреждания, онкоболни и забравени от бога старци се молят за някакви 20-30-40 лева. Депутатите са се разпищолили и не щат да мръднат от заветните три бона, които са им жизнено необходими за маникюр, педикюр, прическа и тоалет (вижте произволни техни снимки в интернет). Или за компенсация на купените им съвести. Да, всъщност основно за това.

Не ви ли е срам, господа управляващи, комунистите да ви учат на морал?

Не съм фен на Нинова, но е повече от права в този случай. Крайно време е хрантутниците в парламента да се откажат поне от третото си кюфте. Иначе тази институция ще се срине наистина, а не само в социологическите проучвания.

Но кой знае, може пък това да е целта. Да загине парламентаризмът и на негово място да се възцари друга форма на управление. Институцията Народно събрание е достатъчно компрометирана. Всъщност, сигурно може и още.

Много ми е странно за каква експертна работа депутатите вземат такива заплати? Правят закони, които после се ремонтират по няколко пъти. Правят закони, забележете, без да са юристи. Настоящият парламент страда от болезнен юридически дефицит. И въобще от експертен такъв. И не се срамува от това, напротив – иска си тлъстите заплати най-безочливо.

Кой в държавата може да работи нещо, за което няма образование? Зъболекарите не свирят във филхармонията. Строителите не правят мозъчни операции. А законите се правят от какви ли не некадърници. Набутани в парламента, за да слушкат. И да папкат, разбира се.

Днешното решение на Народното събрание е много, много тъжна история. За някакви 600 лева, които така или иначе им се компенсират от участия в комисии, представителни и всякакви други надбавки, така наречените политици се поциганиха. Не пожелаха поне малко да си оправят имиджа.

Е, ние пък можем да решим друго. Например, неподходящо облечени, да се събираме всеки ден около работното им място. Скоро и домати ще има.

Ако не го направим, значи си ги заслужаваме.

Категории Коментар, МненияЕтикети , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *