„The Tеlegraph“: Руските служби са тровили американски бизнесмен

„The Tеlegraph“: Руските служби са тровили американски бизнесмен

Руснаците са се обявили против по-големия брой британски служители в управата на съвместното предприятие и са настоявали Дъдли да бъде отстранен

Публикувано на Категории Акцент-2Етикети , Сподели

 

През 2008 г. руските спецслужби са се опитали да отровят американския бизнесмен Робърт Дъдли, който от 2010 г. оглавява британския петролен концерн BP (Бритиш петролиум), пише английският в. „The Telegraph“. Според статията, през 2008 г. в кръвта на Дъдли са открити следи от токсично вещество. Той се е намирал в Русия, тъй като по онова време е управлявал смесената компания ТНК-BP, в която от руска страна участва Тюменската нефтена компания.

Вестникът е получил информацията от бившия служител на ТНК-BP Иля Заславски. По думите му кръвните изследвания са показали, че „бавно са отравяли“ Дъдли. Наличието на отрова е потвърдено от анализи, проведени във Великобритания. Според Заславски руските власти са искали да отстранят американеца от управлението на компанията и са създали план за това, а впоследствие са пристъпили към изпълнението му, като са започнали да слагат отрова в храната му. Той предполага, че целта е била да принудят Дъдли да напусне страната, а не да го убият.

Първата информация за опита за отравяне на бизнесмена се появи през януари 2014 година в сп. „The New Yorker“ с позоваване на документи на американското посолство в Москва, огласени от сайта Wikileaks. Според публикацията тогава неизвестни лица са проникнали в жилището на Дъдли, а офисът му е бил подслушван.

До провеждането на кръвни анализи извън Русия се е стигнало, след като бизнесменът се е почувствал зле и е установил, че състоянието му се е подобрило, когато е престанал да приема храната, предоставяна от фирмата.

През 2008 г. между BP и консорциума на руските акционери, притежаващи равни пакети от акции в създадената през 2003 г. смесена компания, се е разразил конфликт. Руснаците са се обявили против по-големия брой британски служители в управата на съвместното предприятие и са настоявали Дъдли да бъде отстранен. ВР от своя страна е отправил обвинение към руската страна, че иска да завземе контрола над компанията. От 2013 г. ТНК-BP е под шапката на руската държавна компания „Роснефт“.

 

 

Категории Акцент-2Етикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *