Борисов: Щях да се срамувам, ако бях на мястото на хранителните вериги

Борисов: Щях да се срамувам, ако бях на мястото на хранителните вериги

Според премиера некачествената храна е причина за високата смъртност в България

 

„Аз бих се срамувал много ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Не вярвам някой да не подпише тази декларация и да има държава, която да не ни подкрепи. Страшно обидно звучи.“ Това каза премиерът Бойко Борисов, който участва в международния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС на тема „Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво“, предаде БГНЕС.

„Всички, които ме познават, знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Едно време в казармата пишеше: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“. Сега можем да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“, заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че преди години са отделяли по 1 млрд. за здравеопазване, сега бюджетът е близо 5 млрд. лв. Въпреки това обаче нацията е болна и хората умират, защото консумират некачествена храна.

„Да даваш на бебетата по-лоша храна? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си набавиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето“, каза още Борисов.

Той добави още, че днес ще проведе разговор с американския президент Доналд Тръмп и изрази надежда декларацията, с която се гарантира равнопоставеността на всички граждани в ЕС, да бъде подписана от всички държави. „Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите, ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?“, заяви Борисов. Той попита още дали ако в техните държави наши производители внасят подобна продукция, обществото ще ги остави без последствия.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *