„Демократична България“ предлага дисциплинарно производство срещу Цацаров

„Демократична България“ предлага дисциплинарно производство срещу Цацаров

 

 Новото обединение между ДСБ и „Да, България“ – „Демократична България“, предлагат да се инициира дисциплинарно производство по чл. 307, ал.3, т. 3 от Закона за съдебната власт и е депозирано до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Повод за предложението  са интервюта на Цацаров от 25 април тази година. Тогава той заяви в национален ефир следното: „Работеща прокуратура и работеща комисия за противодействие на корупцията елиминират основната теза на една малка и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттам се обезсмисля и собственото им съществуване.“ Интервюто на Цацаров се е разпространило и в други медии, обясняват от политическата формация.

В друго интервю за онлайн медия, публикувано на 25 април 2018 г., главният прокурор заявява: „Има политици, за които бездействието на прокуратурата винаги е обект на критики и сега се оказва, че действието на прокуратурата отново е обект на критики. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските телевизии показваха местни политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че пренасянето на дори малка част от тези събития в България някак си не се вписва в техните политически сметки. Честно казано, аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и продължават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега.

Според „Демократична България“ определянето на поведението на политически партии и навеждането на твърдения за обезсмисляне на съществуване на политически партии по същността си съставлява партийно-политическа дейност, доколкото пряко засяга партийно-политическия живот в страната.

Хипотезите, в които прокурор може да прави преценка и законосъобразно да взема становище за съществуването или несъществуването на политическа партия, са изрично изброени в чл. 16 и чл. 40, ал. 2 от Закона за политическите партии, а случаят с посочените изказвания на Цацаров не попадал в нито една от посочените законови разпоредби.

„Това изказване е действие, което е в пряко противоречие с предвиденото в чл. 9.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати правило, че „магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно – политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние.“

„Действието накърнява престижа на съдебната власт, тъй като поражда съмнение за независимостта и на главния прокурор при упражняване на неговите правомощия“, категорични са от Демократична България.

Поради това от политическата формация предлагат на ИВСС и правосъдния министър Цецка Цачева да упражнят правомощията си по чл. 312, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за съдебната власт и да внесат предложение за образуване на дисциплинарно производство спрямо Сотир Цацаров за дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал.3, т. 3 от Закона за съдебната власт.

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *