Делото КТБ тръгва по същество

Делото КТБ тръгва по същество

Публикувано на Категории ОбществоЕтикети Сподели

Апелативеният специализиран наказателен съд, потвърди окончателно определението на долния съд, че няма основания процесът за фалита на КТБ да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

По делото подсъдими са 18 души. Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е сочен за ръководител на организираната престъпна група, която според обвинението е източила банката.

Основните възражения на адвокатите бяха, че са нарушени процесуалните права на подсъдимите, че липсата на ръководителя на т.нар. организирана престъпна група нарушава правата му, че обвинителният акт е неясен, че не е ясна каква е връзката между обвиняемите. Затова делото не трябва да започва по същество.

Основната теза на обвинението пък е, че Цветан Василев сам е избрал да не участва в процеса, че прокуратурата не е нарушила правата му и че той се опитва да изкара процеса срещу него политически, за да не бъде върнат в България.

Василев изпрати и писмо, с което поиска от съда да прекрати процеса срещу него. Той се намира в Сърбия и срещу него тече процес по екстрадирането му в България по искане на българските власти.

Двете съдебни инстанции обаче не са съгласни с доводите на подсъдимите и защитниците им и процесът трябва да започне по същество на 9 май, за когато е насрочено заседание в спецсъда.

Категории ОбществоЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *