Турция осъди 15 журналисти от опозиционния вестник „Джумхюриет“

Турция осъди 15 журналисти от опозиционния вестник „Джумхюриет“

Турски съд постанови присъди между 2 и половина и 8 години затвор за 14 журналисти и собственика на опозиционният вестник „Джумхюриет“. Трима от подсъдимите бяха оправдани.

Срещу журналистите от „Джумхюриет“ бяха повдигнати обвинения за сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Такива са обвиненията към повече осъдени журналисти в Турция по време на режима на президента Реджеп Тайип Ердоган. Преди да се сдобие с присъда собственикът на „Джумхюриет“ Акин Аталай бе прекара в следствения арест цели 542 дни. След прочитането на присъдата му от над 8 години затвор, той все пак бе освободен под гаранция, докато мине процедурата по обжалване. Колегите му пък бяха пуснати на свобода по-рано.

Защитата на подсъдимите определя тезата на обвинението като абсурдна и политически мотивирана, тъй като „Джумхюриет“ е известен с острите си критики спрямо политиката на Ердоган.

„Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на „Джумхюриет“ е възприето като престъпление“, каза един от адвокатите на защитата Фикрет Илкъз в пледоарията си, цитирана от БТА.

Това дело стана повод за сериозни критики срещу Турция на Запад заради опасенията, че режимът на турския държавен глава все по-малко спазва принципите на свободата на словото в страната, припомня „Медиапул“.

Категории Акцент-2, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *