Свободата на словото в България продължава да се влошава (обновена)

Свободата на словото в България продължава да се влошава (обновена)

България се намира на 111-о място по свобода на словото. Резултатите са от  годишния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“, изследващ свободата на печата в 180 страни по света.

В сравнение с миналата година страната ни отстъпва с две места по-назад, тъй като в предишния доклад заемахме 109-о място.

Последни в ЕС

Позицията, която страната страната заема я показва като последната държава от Европейския съюз и това не е новина. Но страната ни е единствената от ЕС, поставена в категорията „трудна ситуация“. Това е предпоследвата от 5 категории и в нея в Европа са още три държави – Турция, Русия и Беларус.

Македония, която миналата година бе в тази категория, сега излиза от нея и е пред нас на 109-о място. Авторите на доклада изрично изтъкват това: „Макар в момента да ръководи ротационното предстедателство на Европейския съвет (до края на юни 2018 г.), България е по-ниско в индекса от която и да е страна от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС.“

„Въпреки че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в Съюза. Корупцията и сблъсъкът между медии, политици и олигарси е широко разпространено явление”, се посочва в доклада на „Репортери без граници“.

„Непрозрачни и корумпирани“

Анализът за България е със заглавие „Непрозрачни и корумпирани“. Според доклада медийната среда в страната се характеризира с „масово разпространени корупцията и тайното договаряне между медии, политици и олигарси“.

„Правителството раздава на определени медии средства от фондовете на Европейския съюз при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в материалите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми.“, твърдят авторите на доклада.

„Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже, че е опасно да бъдеш журналист в България“, се посочва в изследването.

„Да си журналист в България може да е опасно“, завършва анализът за България.

В глобален план изводите са, че свободата на печата е намаляла през миналата година, а омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите.

С най-добри постижения по отношение на свободата на словото са Норвегия, Швеция, Холандия, Дания, Финландия, Швейцария, Ямайка, Белгия, Нова Зеландия и Коста Рика.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *