Оперетата „Българи от старо време” е написана специално за Музикалния театър

Оперетата „Българи от старо време” е написана специално за Музикалния театър

Музикалният театър включва за осми път в афиша си жанровата класика „Българи от старо време”. Оперетата е създадена от Асен Карастоянов специално за трупата на театъра. Първата й премиера на сцената на Държавен музикален театър”Ст. Македонски” е на 24 януари 1959г. Режисьор е Хитьо Попов, диригент е Виктор Райчев, сценографията е на Евгени Ващенко.

В първата постановка участват звездите на оперетата Видин Даскалов /в ролята на ратая Иван/ и Тинка Краева /като Циганката-гледачка/. Поради големия интерес на публиката и по повод 20-години от създаването на Музикалния театър през 1968 год. този спектакъл е възстановен отново.

 

На 12 януари 1973 год. е премиерата  на  следващата постановка.  Режисьор и хореограф е  още едно легендарно име от историята на българската оперета, балетистът и заслужил артист Богдан Ковачев. Музикален ръководител е Жул Леви – знакова фигура в българското музикално сценично изкуство. Цяло съзвездие от  именити български артисти  участва в тази постановка: Видин Даскалов, Лиляна Кисьова,  Минко Босев, Людмила Чешмеджиева,  Анелия Шуманова, Хари Харалампиев.

 

В следващите постановки – през 1983-та  и 1988 година – също са реализирани с активното участие на Богдан Ковачев като режисьор и Жул Леви като диригент в съавторство с втори режисьор и диригент. Шестата постановка е на 25 ноември  1995г.  Неин режисьор е Светлана Атанасова, диригент е Христо Христов. Като консултант на постановъчния екип в този спектакъл е поканен големият български актьор Георги Калоянчев.

 

През годините в различни постановки на Музикалния театър са играли блестящите актьори Шаварш Манукян, Александър Балабанов и Стоян Димитров като Хаджи Генчо, и Любомир Герасимов, Минко Босев и Свилен Тонев като Дядо Либен.

През 2011 година е седмата постановка на оперетата на Асен Карастоянов под режисурата на Николай Априлов. В нея като двамата вечно политиканстващи големци на тема „московците или ингилизите” се въплъщават Руслан Мъйнов и Стефан Рядков.

 

В НОВАТА ПОСТАНОВКА НА „БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ” С ПРЕМИЕРА НА 27 И 28 АПРИЛ В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР режисьорът Александър Мутафчийски е избрал колоритните образи на двамата копривщенски големци да се изиграят от утвърдените солисти на театъра. Христо Сарафов и Иван Панев ще се въплътят в образа на Дядо Либен, а като Хаджи Генчо на сцената ще блеснат с артистичните и певчески умения Николай Борисов и Румен Григоров.

Режисьорът Александър Мутафчийски ще продължи да играе една от ролите, обичана от него и от публиката – на ратая Иван. Негови партньорки на сцената като Янка ще са Катерина Тупарова, Станимира Василева.

В ролята на Иван публиката ще види още младия Александър Панайотов, както и утвърдения солист Богомил Спиров.

 

В ролята на Павлин ще се изявят Пеньо Пирозов, Стефан Петков и един от най-младите солисти на Музикалния театър – Денко Проданов. Лиляна ще изиграят Добрина Икономова, Валентина Корчакова и също една млада солистка – Илона Иванова. Още двама млади актьора, които са гостуващи, ще имат шанс да се изявят като Павлин – Димитър Райчев, и като Янка – Илияна Генева.

Колоритният образ на Циганката – гледачка ще се изпълнява от Калина Ангелова и Марияна Арсенова.

/Чернобелите снимки са от първата постановка. Архив на Музикалния театър./

 

Категории ЦивилизацияЕтикети ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *