Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи идеята пак да се пуши в заведенията

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи идеята пак да се пуши в заведенията

Цацаров съзря лицемерие зад идеята за пълна забрана на рекламите на цигари и скриването им от магазинната мрежа

 

ГЕРБ няма да подкрепи идеята на вицепремиера Валери Симеонов в заведенията да бъдат разрешени и зони за пушачи. Това заяви  премиерът Бойко Борисов след представянето на проучване за контрабандата на цигари у нас.

„Така както коалиционните ни партньори казват за нещо, че не е гледано на коалиционен съвет, така и аз като повдигна този въпрос, ще кажа, че тази идея не е гледана на коалиционен съвет“, заяви премиерът.

Борисов посочи, че Валери Симеонов може да има свое мнение и да прави предложения, но дебело  подчерта, че правителството е твърдо за ограничаване на тютюнопушенето.

На представянето на проучването на пазара на нелегални цигари освен премиера присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, шефът на Агенция митници Георги Костов, финансовият министър Владислав  Горанов и представители на индустрията.

Цацаров съзря лицемерие зад идеята за пълна забрана на рекламите на цигари и скриването им от магазинната мрежа, които се лансират от неправителствени организации.

„Всички сме наясно, че цигарите са опасни за здравето. Тази реклама трябва да показва съвсем ясно опасността от тютюнопушенето. Ако подобно нещо се прави, то трябва да се прави без лицемерие. Ако заключим цигарите в каси по супермаркетите и не ги показваме, защо щандовете за алкохол се показват. Ако правим нещо, трябва да го правим с равна мяра за всички, не трябва да се ощетява единият сектор, а другият – не. Колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът“, каза обвинител №1 и призова за повече реализъм вместо лицемерие.

Според него усилията на МВР и прокуратурата трябва да се съсредоточат върху търговията с насипен тютюн.

„Това е един изцяло черен пазар, който най-често оперира с доставки от врата до врата и поръчки по интернет“, обясни Цацаров.

Според данните от проучването на изхвърлените опаковки по кошовете за боклук за четвъртото тримесечие на 2017 г. 6,6 на сто от събраните кутии нямат редовен бандерол. Това представлява леко увеличение спрямо резултатите от предходния изследван период. Тогава делът на контрабандните папироси е бил 6%.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *