Иванчева поискала половин милион евро подкуп

Иванчева поискала половин милион евро подкуп

Посредникът предал подкупа на кметицата в кафенето на Кристал

 

 Става въпрос за досъдебно производство под наблюдението на спецпрокуратурата. Досъдебното производство е образувано през февруари, като проверката по него е извършена от прокурор още през януари. На по-късен етап са събрани доказателства. Досъдебното производство касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община „Младост“.

Това каза прокурор Иван Гешев по време на специална пресконференция, на която бяха изнесени подробности около разследването и ареста на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

Иванчева вчера бе показно арестувана пред Спортната палата с подкуп. По все още непотвърдени данни тя е хваната със 70 хиляди евро, според други източници – 56 хиляди евро, които били само капаро от рушвет за разрешително за строеж.

„В хода на това досъдебно производство колегите от отдел „Антикорупция“ събраха информация защо едно лице, което е, да кажем, строителен предприемач, извършващ действия в район „Младост“, човек, който дълго е живял в чужбина и няма нагласата и манталитета на някои български особености. Този човек е със съвсем различно мислене. Предмет на досъдебното производство е, бих употребил термина – изнудване. Върху лицето е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума. Той не е от този тип хора, които се поддават на такъв тип натиск. Свързал се е с колегите от „Антикорупция“, дадена ни беше тази информация, той беше разпитан. За нас не беше новост, защото имахме и други сигнали за подобен подход от тази община“, каза Гешев.

От думите на Гешев стана ясно, че Иванчева поискала от него 20 евро на квадрат за строеж на четири обекта в размер на 49 000 кв. метра.

„Цената за решаване на смешния проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро“, уточни прокурорът.

Срещата с посредника, който е бивш зам.-кмет в община „Младост“, била насрочена в столичен ресторант в центъра на София, но в последствие мястото било променено. Сумата била предадена на посредника в кафене в близост до ул. „Гурко“. Посредникът взел 14 000 евро. Той предал подкупа на Иванчева в кафето в градинката на Кристал, където заедно пили кафе в продължение на 2 часа. Когато кметицата била задържана пред Спортната палата, парите били в кашон на задната седалка на автомобила й.

Посредникът е задържан в градинката на Народния театър, където в него е открита сумата от 14 000 лева или 20% от първата вноска по подкупа от 70 000 евро.

Прокурор Гешев уточни още, че арестуваните лица са били с белезници, за да не пипат нищо. ”Всички светнаха. Няма как да ми бъде обяснявано, че нещо им е подхвърляно, пипали са парите. Те бяха намерени в колата и описани банкнота по банкнота“, посочи той и добави, че арестът е станал пред Спортната палата, за да няма риск, че парите ще бъдат изгубени.

След 10 часа разпит Иванчева излезе от Спортната палата и първите й думи бяха: „Това е клопка. Парите са били в отворен кашон на задната седалка. Тепърва ще се разследва. От 1 до 5 часа нямах адвокат. Тук 34 полицаи и 9 коли на МВР.“

Вицепремиерът Екатерина Захариева каза по повод на показната акция: „Малко се премина границата. “ Тя допълни, че ще се направи анализ на акцията от вторник.

Захариева обяви, че вярва в презумпцията „невинен до доказване на противното“.

 

 

Категории Акцент-2Етикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *