От швейцарската лаборатория коментират изявлението на Лавров

От швейцарската лаборатория коментират изявлението на Лавров

Руският външен министър заяви, че веществото, с което бяха отровени Скрипал и дъщеря му, е било на въоръжение в САЩ

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви в реч пред Асамблеята на руския Съвет за външна и отбранителна политика, че независима швейцарска експертиза е установила, че във веществото, веществото, с което бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри, има следи от химическо оръжие, което е било на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО.

Лавров изрази убеденост, че в лабораторията в швейцарския град Шпиц „работят професионални учени, които държат на репутацията си“ и цитира техен доклад. Според руския външен министър при изследването на проби от Солсбъри швейцарците били установили наличие на токсичния химикал BZ и негови прекурсори, които се отнасят към забранените химически оръжия от втора категория. Лавров подчерта, че BZ не е бил разработван в Съветския съюз, и добави, че Москва е отправила питане към Организацията за забрана на химическите оръжия защо не е взела предвид доклада от Шпиц, когато е изготвяла своя доклад за атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Заключението на британската лаборатория Порт-Даун е, че веществото е „Новичок“ и това „не подлежи на съмнение“. За това се говори и в съобщението на швейцарската химическа лаборатория, спомената в изявлението на Лавров:

„Само Организацията по забрана на химическото оръжие може да коментира това твърдение. Но ние можем да повторим това, което заявихме десет дни по-рано: не се съмняваме, че британската лаборатория Порт-Даун е идентифицирала веществото. Стандартите на проверката са толкова прецизни, че можем да вярваме на изводите“, се казва в съобщението.

Според британското разследване Скрипал е отровен с нервно-паралитичен газ от вида „Новичок“, разработен в СССР. Москва отрича всички обвинение и се позовава на това, че Великобритания не е представила доказателства.

Категории Акцент-2Етикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *