Позицията на София: Използването на химическо оръжие е престъпление

Позицията на София: Използването на химическо оръжие е престъпление

Външният министър Захариева каза, че България е била информирана за атаката в Сирия

 

„Многократно сме изразявали категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца. Използването на химическо оръжие е военно престъпление“, заяви българският външен министър Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

Тя посочи, че в отговор на поредната химическа атака срещу цивилни жители в Сирия тази нощ САЩ, Великобритания и Франция предприеха ограничен удар срещу съоръжения, свързани с производство на химически оръжия. Според нея целите са подбрани прецизно, така че да няма жертви.

„Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Считаме, че това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие. Смятаме, че тази еднократна акция трябва да предотврати използването на химическото оръжие срещу мирни граждани“, каза Захариева.

Тя заяви, че българската страна е била информирана за ракетните удари. „Същевременно изразяваме загриженост от възможната ескалация на конфликта и призоваваме всички страни и особено сирийския режим да прекрати всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право“, заяви още тя.

Захариева призова да се предприемат мерки за деескалация и за осигуряване на хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в Дума

„България подкрепя усилията на международната общност за постигането на мир в Сирия“, заяви външният министър. Тя посочи, че София изразява пълна подкрепа за работата на ОЗХО.

„Очакваме пълно съдействие за работата на разследващите екипи на организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност. България подкрепя усилията на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия“, заяви външният министър. Тя добави, че българското посолство не е пострадало, нито има данни за пострадали български граждани. Захариева не очаква ответен военен удар от страна на Русия. Тя определи позицията на Москва като „умерена“.

Премиерът Бойко Борисов свика в събота заседание с вицепремиерите Екатерина Захариева и ръководителите на службите за сигурност, за да се обсъди ситуацията след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.

Каракачанов обяви в интервю по БНТ, че той и премиерът Бойко Борисов са получили информация късно снощи за ударите, но по линия на военното разузнаване, а не на партньорските служби.

Експерти предупредиха през последните седмици, че България рискува да остане изолирана при споделянето на информация между евроатлантическите ни партньори заради половинчатата позиция по случая „Скрипал“ и отказа да изгоним руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *