Швейцарският франк отново е най-красивата и сигурна банкнота в света

Швейцарският франк отново е най-красивата и сигурна банкнота в света

За втора поредна година Швейцарската национална банка взема наградата за най-красива и сигурна парична единица в обращение.  Отличената от Международното банково дружество банкнота е новата емисия на банкнота от 10 франка, която изобразява часовникарски механизъм, символ на прецизността на Швейацария, както и придвижващ се в тунел влак. Банкнотата влезе в разпространение през октомври 2017 г. след откриването на най-дългия влаков тунел в света „Готард“.

През 2017 г. в света са били отпечатани 170 нови банкноти, при които дизайнът е бил с поне една трета по-нов от досегашните емисии. Това е необходимо условие за допускане до конкурса. Голямата конкуренция на швейцарските франкове са били Royal Bank of Scotland с новата си емисия 10 британски лири с жена-учен на лицевата срана, канадската банкнота от 10 долара Канада, банкнотата от 4 долара на Фиджи, посветена на олимпийския златен медал от отбора по ръгби 7), новите 100 норвежки крони с изобразен викингски кораб, както и 40-доларовите хартиени пари от Джибути. Това е четвъртата поредна хибридна (полимерна) банкнота, която печели престижната награда Bank Note of the Year.

Швейцарската банкнота от 10 франка е част от първия нов дизайн, който Швейцарската национална банка (SNB) пуска от 20 години. Отпечатани от Orell Fussli Security Printing в Цюрих, всички банкноти от новата 9-та серия включват национален символ и абстрактни теми. „Покривайки най-новите стандарти за технологична сигурност и използването на трислоен печат тази великолепна жълта вертикална банкнота изобразява човешки ръце, които дирижират земно кълбо, показващо часови зони  и точната швейцарска железопътна система“, се казва в съобщения на Международното банково дружество. През 2017 г. също бе пусната банкнота от 20 франка, изобразяваща ръка и призма, отразяваща светлина. Макар и да е номинирана за банкнота на годината, правилата на Международното банково дружество гласят, че нито една страна не може да се състезава срещу себе си, ако са има повече от една номинации. През миналата година организаторите отново отличиха Швейцарската национална банка, но за банкнотата от 50 франка. Швейцария пуска нова серия високо технологични банкноти на етапи, като новата от 200 франка се очаква да се появи през август.

Новите швейцарски банкноти имат „най-съвременна защита срещу фалшификации“, която включва дизайн, който може да се види само под микроскоп или с ултравиолетова светлина.

 

Категории Обектив, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *