САЩ ще обявят днес първите санкционирани руски олигарси от „Списъка на Путин“

САЩ ще обявят днес първите санкционирани руски олигарси от „Списъка на Путин“

Първите санкционирани руски олигарси от  „Списъка на Путин“ на Държавния департамент най-вероятно ще бъдат обявени още днес в САЩ, съобщава „Ройтерс“. Според няколко американски издания, сред които и „Вашингтон пост“ става дума за не по-малко от 5-6 човека.

Не е ясно и какви точно ще бъдат ограниченията, произтичащи от закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ (CAASTSA), приет в отговор на разкритията за руска намеса в предизборната кампания в САЩ през 2015-2016 г.

Първите санкции по CAASTSA бяха въведени на 15 март срещу 19 души и 5 организации, сред които и разузнавателните служби на Русия, свързани основно с дейността на т.нар. Фобрика за тролове в Санкт.-Петербург, финансирана от Евгений Пригожин.

Американските медии не посочват конкретни имена. Публикуваният през февруари списък включваше над 90 души, ръководители на най-големите руски държавни и частни корпорации.

Българското издание „Дневник“ цитира  Си Ен Ен, според която екипът на специалния прокурор Робърт Мюлър е разпитал двама руски бизнесмени по разследването за предполагаеми връзки на Русия с предизборната кампания на президента Доналд Тръмп. Целта е да се провери дали кампанията е била финансирана с руски средства чрез подставени лица. В САЩ е забранено чужденци и особено чужди държави да финансират политически кампании.

Телевизията твърди, че на единият руски бизнесмен е бил изпратен неформален въпросник с молба за разговор и такъв е бил проведен неотдавна. С другия е разговаряно веднага след приземяването на частния му самолет в Ню Йорк, където са били прегледани и електронните му устройства.

Русия отрича категорично да има нещо общо с твърденията за тайна намеса на държавата във вътрешната политика на САЩ.

Категории Акцент, КонфликтиЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *