Обрат а ла Борисов: Държавата няма да влиза в ЧЕЗ

Обрат а ла Борисов: Държавата няма да влиза в ЧЕЗ

Държава няма каквото и да е намерение да участва частично или изцяло в сделката за продажбата на ЧЕЗ. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който взе участие в заседанието на временната парламентарна комисия за продажбата на предприятието. Горанов уточни, че това е позиция на финансовото ведомство, която е съгласувана с министър-председателя.

„Това е консолидирана позиция на всички участници в тогавашната среща (между Горанов, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова, която беше избрана за купувач на ЧЕЗ – бел.ред.), че ние не смятаме въпреки обществения интерес, че включването на държавата е методът за защита интересите на българските граждани в една подобна сделка. Подобна позиция е валидна и консолидирана с министър-председателя”, каза финансовият министър.

Точка на пречупване

Изказването на министъра на финансите показва повратен момент в позицията на българската държава. Веднага след срещата с Гинка Върбакова на 1 март финансовият министър обяви, че държавата е поставила въпроса да придобие контролен дял при покупката на българския бизнес на ЧЕЗ. В тази посока имаше и няколко изказвания на друг от вицепремиерите – Валери Симеонов. В телевизионно интервю той каза, че държавата ще вземе контрол в ЧЕЗ „за много малко пари“. Симеонов намекна и за законодателни промени, които да легитимират подобна намеса.

Самият финансов министър Горанов в свои изказвания изрази лично мнение, че държавата не трябва да купува дял.

Днес той обяви, че държавата има достатъчно контролни механизми и в момента.

Имаме си регулации

„Оставаме с разбирането, че имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателно равнище, от гледна точка на регулаторни и съществуващите държавни органи, които регулират конкуренцията и енергийния пазар, и не е необходимо, освен ако народното представителство не реши, че трябва да се промени регулаторната рамка“, заяви Горанов, цитиран от „Дневник“.

По думите на Горанов участието на българската държава в подобна сделка би било нецелесъобразно. Той заяви, че все още няма официален отговор от страна на чешката държава дали би допуснала подобно участие.

„Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частноправни отношения“, заяви още министърът.

На заседанието на комисията е бил поканен и премиерът Бойко Борисов, но той не присъства. Председателят на комисията, депутатът от БСП Жельо Бойчев прочете писмо, в което Борисов казва, че не може да коментира детайлите по сделката, защото изявленията му може да окажат отражение върху арбитражното дело срещу България, което чешката компания CEZ води.

Категории Акцент, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *