Меркел призна, че са купували лични данни за изборна агитация

Меркел призна, че са купували лични данни за изборна агитация

Другата формация, възползвала се от това, е Свободната демократическа партия

 

Две големи германски партии, една от които е Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, признаха, че са купували лични данни на избиратели от държавната пощенска компания „Дойче пост“. Другата формация, възползвала се от достъпа на лични данни с цел агитация, е Свободната демократическа партия (СДП).

Те бяха принудени да потвърдят информацията на в. „Билд ам зонтаг“, че преди изборите през 2017 г. са купували данни на избиратели от „Дойче пост“, предадоха ДПА и БТА.

Партиите потвърдиха информацията на вестника, че данните са били използвани за изборна агитация, насочена към конкретни групи гласоподаватели.

Говорител на „Дойче банк“ потвърди, че дъщерното дружество „Дойче пост директ“ събира и обработва лични данни. Според него това се прави при стриктно спазване на федералните закони за защита на личните данни. Той обясни, че споделените с партиите данни не са се отнасяли до конкретни гласоподаватели, а до данни за домакинствата, като пол, образование, потребителски навици и друга демографска информация.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Левите, Съюз 90/Зелени и дясната „Алтернатива за Германия“ заявиха, че не са работили с „Дойче пост“.

Разкритията бяха направени в момент, когато в международната общност се води дебат за начина, по който политически организации използват данните на избирателите, след като беше разкрито, че данните на 50 милиона потребители на Фейсбук може да са били получени без тяхно съгласие.

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *