НАП ще ревизира депутата от ГЕРБ, прехвърлил фирма с дългове

След голямо забавяне

НАП ще ревизира депутата от ГЕРБ, прехвърлил фирма с дългове

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчна ревизия на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев като физическо лице. Проверката е започнала тези дни, след като стана публично известно, че депутатът е продал през април 2016 г. своята фирма „Гамишев – НКБ“ близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч, съобщава в. „Сега“. Малко след това бизнесменът е станал общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, а след това и депутат.

Днес стана известно, че Димитър Гамишев е подал оставка като депутат. В понеделник той беше осъден от Окръжен съд – Благоевград на две години условно заради пътен инцидент със загинал пешеходец през 2014 г.

Сделката на Гамишев

Пред изданието от НАП твърдят, че миналата година са атакували сделката в съда, но той все още не се е произнесъл. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс НАП може да поиска прехвърлителни сделки да бъдат обявени за недействителни, ако те се извършат след започнала ревизия, която впоследствие установи задължения към бюджета. Тази възможност съществува от години, но както стана ясно от последната пресконференция на НАП, едва напоследък се прилага по-сериозно.

Така и не става ясно обаче как през 2016 г. прехвърлянето на фирмата е вписано в Търговския регистър, въпреки действащите още от 2011 г. разпоредби това да става само след представяне в Агенцията по вписванията на удостоверение от НАП, че продавачът няма публични задължения и не се опитва по този начин да избегне тяхното плащане.

От агенцията са обяснили, че след като е било разрешено вписването на прехвърлянето на активите на задлъжнялата фирма на друго лице, значи всичко е било според закона. А те не са разследващ орган, който да прави проверки назад във времето.

На кого продава

За случая с Гамишев се разбра след публикация на „Биволъ“. „Гамишев – НКБ“ ЕООД е в списъка на големите длъжници на НАП, без имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Крайният купувач на фирмата на депутата от ГЕРБ е компания на малоимотния Георги Георгиев. Той управлява 93 фирми и е собственик на 53 дружества с дългове за стотици хиляди.

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *