Това не е проблем на Кемерово, той е всеруски

Това не е проблем на Кемерово, той е всеруски

 

Този кошмар не е кемперовски, а всеруски. Това не е частна трагедия, а логична и систематична. 

Този пожар е предрешен и ако не разберем очевидното и не реагираме, то ще значи, че бием по най-чувствителното място. И ще изгарят деца.

Русия, Кемерово, 26 март 2018г. Жители на града пред търговско-развлекателния център „Зимна череша“ на проспект „Ленин“

Снимка: Данил Айкин/ТАСС

 

Алексей Тарасов, „Новая газета“

Автоматичните системи са настроени да реагират на дим и да сигнализират за пожар със светлинни индикации към изходите за евакуация, но нито те, нито пожарогасителите носят печалба, тъй че в търговския център „Зимна череша“ нищо подобно не е имало. Или е имало фиктивно. Щом охраната е изключила системата за оповестяване на пожар, значи просто я е нямало. И ако системата за сигнализация е престанала да работи седмица преди пожара, значи това е играчка, а не сигнализация. Такава е природата на сегашния руски бизнес – той ще пренебрегне всичко, което не носи пари. Дори охранителите били без лиценз – да се икономиса някоя рубла.

Да се борят с петата колона, да репостват снимки е къде по-увлекателно и изгодно за депутатите, отколкото да се забранява експлоатацията на търговски център, стъкмен върху стари цехове и складове, прикрити с облицовка „сайдинг“ или пластмасови повърхности в „детската зона за игри“ и кинотеатри на последния етаж.

В руския парламент заседават собственици на такива търговски центрове или техни близки и приближени по дух и възможности – и не им е до вас, как така ще умирате, важно е да се печели от нищото.

За пожарната охрана разговорът е по-особен. Главният държавен инспектор по надзор на пожарната Ринат Еникеев разказва пред ТАСС: Проверката по контрола на по-рано установени нарушения трябваше да мине през 2016 година. Но тъй като този обект се отнася към малкия бизнес, проверката не можа да се осъществи поради ваканция на надзорниците.“ И виновен е Путин, който през 2015г. подписа закон за надзорни ваканции за малкия бизнес – тригодишна забрана за държавен и общински контрол на малките предприятия.

Искахте „да не се стряска бизнесът“? Получихте го. Но всъщност какъв е този малък бизнес?

Търговският център „Зимна череша“ е на площ 23 000 кв. м – това малко ли е? Там всички финансови сметки показват превишаване на определението за малък бизнес. Естествено, на хартия – всичко е изрядно.

Но какво отношение към пожарната безопасност могат да имат юридическите и финансови правила или уловки? Въпросът не е към пожарникарите, а отново към парламента. А Еникеев дори не опита да разясни на депутатите, че резултатите от колективната им умствена деятелност оскърбяват самото понятие „ум“ и човешко достойнство.

Молът е открит през 2013 година в сградата на сладкарска фабрика. И отново по закон след смяна на профила на предприятието проверката е била възможна едва след три години. Извън това – изключително по искане на правителството или прокуратурата. И защо, да попитам? През март 2015 г. при пожар в търговски център в Казан загиват 17 души. И този мол, да напомня, също бе построен на базата също на завод – „Сърп и чук“.

Жители на Кемерово разказват, че преди четири месеца в „Зимна череша“ два дни не е имало ток поради повреда на кабели, а седмица преди пожара е имало задимяване. Идвали ли са пожарникари? И ако да, дали са си тръгнали със спокойни сърца? Казват, че поискали да се сложат камери за видеонаблюдение, но администрацията отказала.

Надежда Суденок е шеф на „Личен състав“ на предприятието „Бизнес – Спорт Кемерово“ и едновременно собственик и генерален директор на мола „Зимна череша“. През 2006 – 2007г. Суденок работи като началник в завод, откъдето я избират за депутат от партията на Путин „Единна Русия“. Нейният син пише в социалните мрежи, че майка му не била истинският собственик, а просто генерален директор.

Всъщност Суденок не е точно олигарх, истинският собственик е контролираният милиардер в долари Денис Щенгелов, владеещ множество холдинги за храни. Той обаче не прилетя от Австралия да види пепелищата на мола си, погребали 64 души, от които много деца.

Този кошмар не е кемперовски, а всеруски. Това не е частна трагедия, а логична и систематична. Този пожар е предрешен и ако не разберем очевидното и не реагираме, ще горят деца.

Цялата страна, всички ние, които по чудо засега сме се отървали от огъня – за пореден път ще въздъхнем с облекчение. На това сме обучени добре.

Но ще трябва да защитим нашите семейства, приятели и дори непознати, които са заседнали в огромните джобове на общини и градове.

(Със съкращения)

Заглавието е на редакцията

Категории МненияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *