В Кемерово персоналът изоставил хората заключени в горящия мол

В Кемерово персоналът изоставил хората заключени в горящия мол

Руският президент Владимир Путин посети сибирския град, където изгоряха 64 души

 

В Кемерово днес избухна спонтанен митинг срещу властта. Данните за протестиращите варират между няколко стотитин до няколко хиляди. При демонстрантите се яви вицегубернаторът на областта, чиято племенница също е загинала в пожара. Хората настояли да се яви губернаторът, който не се е мяркал публично от деня на пожара. А пред търговския дом не се явил, за да „не затрудни спасителните екипи с кортежа си“. Тогава мъж, чиито три деца, съпруга и сестра са загинали, извикал: Хора! С нас се отнасят като към скотове! Вицегубернаторът го прекъснал: Какво правите? Пиарствате с мъката ли!

От следствието съобщиха, че персоналът е избягал и изоставил хората в заключения горящ мол. Тъй като в града се разпространява слух, че властите укриват броя на загиналите, митингът излъчил група, която да провери в моргата и в някакво хладилно съоръжение колко трупа има. Групата се върнала след проверката и казала, че в моргата има 20 тела, вероятно на възрастни хора, а в хладилното съоръжение, където се подозирало, че се крият тела, нямало нищо. „Къде са телата на децата? Не ни казват!“, казва една от жените от групата.

„Какво става у нас, нямаме бойни действия, няма неочаквано изпускане на метан в мина. Хората отишли да си починат, деца. А ние говорим за демография и губим толкова хора, защо? Заради престъпна небрежност, заради безхаберие“, заяви руският президент Владимир Путин, който днес посети Кемерово.

През уикенда при пожар в търговски център загинаха най-малко 64 души. След пожара бяха установени множество пропуски – не се е задействала противопожарната система, не е имало кой да упъти хората как да се евакуират, а някои спешни изходи са били заключени. Днес в областта бе обявен 3-дневен траур в памет на жертвите. Путин обещал властови промени.

По първоначални данни огънят е пламнал на четвъртия етаж на търговския център, което е довело до рухване на покрива. Работи се по няколко версии като приоритетната е неизправен електрически кабел. Преди това се съобщаваше, че пожарът е избухнал в детски кът, където дете без да иска да подпалило пластмасите със запалка.

Води се разследване по три разпоредби от Наказателния кодекс, свързани с нарушаването на противопожарните норми и причиняването на смърт по непредпазливост.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *