„Таймс“: България ще изгони руски дипломати

„Таймс“: България ще изгони руски дипломати

Премиерът Борисов частично потвърди, след като преди това отрече

 

България е сред 20-те страни от Европа, които ще последват примера на Великобритания и ще изгонят руски дипломати, свързани с разузнаването, заради случая „Скрипал“, твърди електронното издание на британския вестник „Таймс“, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва“, пише вестникът. Конкретизирайки тази информация, „Таймс“ съобщава, че „в съгласувана кампанията ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави“.

Според вестника „безпрецедентният ход на координирано изгонване ще започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС в Москва (Маркус Едерер) за четири седмици“.

Решението за отзоваването му бе взето на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел. Премиерът ни Бойко Борисов участваше в срещата и след нея на въпроса дали българското правителство ще реагира, той отговори: „Докато има „висока степен на вероятност“, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори“.

В същото време той в аванс потвърди частично публикацията на „Таймс“. Очакваме в следващите седмици много бърза ескалация на напрежението. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си, предупреди Борисов.

 

Снимка: БГНЕС

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *