МВР отстрани 13 служители за пропуска на летище София

МВР отстрани 13 служители за пропуска на летище София

Според директора на Гранична полиция е имало и опит за прикриване на случая

 

МВР ще започне дисциплинарна проверка срещу 13 души, които са свързани с инцидента от вторник тази седмица, когато над 40 души от полет от Париж до София са били допуснати да преминат без задължителните гранична и паспортна проверка.

Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев на брифинг по случая. По-рано днес премиерът  поиска най-тежките наказания за служителите на гранична полиция, които не са били по местата си и така са допуснали преминаването на хората.

Според обяснения на служителите някои от тях са се намирали пред сградата на терминала, едни са заявили, че са отишли да ядат, други до тоалетната, а трети, че са пушели.

Всички, които не са били подложени на граничен контрол, са проверени впоследствие, заяви още Радев и увери, че и багажите им са минали инспекция. „Добре, че полетът е от Париж. Те са преминали проверка през едно европейско летище и това е гаранция, че не са влезли терористи“, заяви още вътрешният министър.

Сред отстранените служители са и ръководителите на тези, които не са били по местата си, заяви Радев.

„Разпоредена е вътрешна проверка на случая на общо 13 души – на всички по веригата, включително и на ръководител на смяна, ръководител на софийското ГКПП и други. Те ще бъдат отстранени от работа и на тяхно място ще сложим екипи от Бургас и Варна, които са подготвени“, заяви Радев.

Той е разпоредил и проверка от дирекция „Вътрешна сигурност“, „защото не може всички да ги няма вкупом на работното им място“. Вътрешният министър не изключва и версията за умишлени действия.

Според директора на Гранична полиция е имало и опит за прикриване на случая.

„На 20 март в 15.20 часа пристига полет на „България еър“ от Франция, но по това време служителите, които е трябвало да извършат граничния контрол, не са били по местата си и част от пътниците са преминали, без да им бъде извършен такъв контрол. Тези лица са проверени и от тях няма такива, които да са издирани по един или друг повод.

Това е недопустим пропуск на граничните служители, които са били на смяна. Тези служители са седем и към настоящия момент им се снемат обяснения, за да се установят истинските причини.

Сигналът за случая пристига с един ден закъснение към МВР. Според Кичиков това е красноречиво, че най-вероятно е имало опит за прикриване на случилото се. Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че в хода на проверката ще се провери и защо сигналът пристига по-късно.

„Ще сме безкомпромисни към всяко едно нарушение, предприели сме всички мерки. Обект на проверката ще бъде и това, че случаят достигна до мен два дни, след като се е случил. До момента обяснението е, че колегите са искали да се запознаят допълнително със ситуацията и да установят дали наистина е имало преминаване на пътници без проверка“, заяви Маринов.

Според него подобни случаи на немарливост, „на фона на цялата работа на колегите по границата такива случаи… водят до падане на рейтинга на държавата по отношение на сигурността на границите“.

 

 

Категории Акцент-2Етикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *