Задържаха бившия френски президент Никола Саркози

Задържаха бившия френски президент Никола Саркози

Срокът за задържане е ограничен до 48 часа, след което трябва да му бъде повдигнато обвинение

 

Във Франция е задържан бившият президент на страната Никола Саркози, съобщава „Монд“. „Бившият президент е поставен под стража в Нантер, предградие на Париж, където беше извикан в рамките на дело за финансирането от Либия на неговата победоносна президентска кампания през 2007 г.“, се казва в публикацията на изданието.

Срокът за задържане е ограничен до 48 часа, след което на Саркози трябва да му бъде повдигнато обвинение. От своя страна интернет-порталът Mediapart отбелязва, че бившият стопанин на Елисейския дворец може да бъде обвинен в корупция, търговия с влияние, разхищение на държавни средства, а също така укриване на данъци.

По-рано през януари британските власти задържаха в Лондон френския бизнесмен Александър Джури в рамките на разследването за незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. Френските следователи подозират, че Джури е един от ключовите фигури по делото за вероятното незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози с парите на сваления през 2011 либийски диктатор Муамар Кадафи.

През пролетта на 2012 г. Mediapart публикува документи, в които се казва, че либийският режим на Муамар Кадафи е отпуснал 5 милиона евро за нуждите на президентската кампания на Саркози. Съдебното производство по това дело продължава до ден днешен. През 2016 г. по делото беше разпитан бизнесменът от френско-либийски произход Заид Такиедин. Той разказа, че в края на 2006 и в началото на 2007 г. е доставил от Либия в Министерството на вътрешните работи на Франция, което по това време се оглавяваше от Саркози, куфари с пари на стойност 5 милиона евро. На два пъти той е предавал парите на началника на кабинета на Саркози – Клод Геан, а един път – лично на кандидата за президент.

Ройтерс, ТАСС и РИА „Новости“

Снимка: БГНЕС

Категории Акцент-2, Планета, СъбитияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *