Украйна предлага санкции и за неруски граждани, които работят за Владимир Путин

Украйна предлага санкции и за неруски граждани, които работят за Владимир Путин

Европейският съюз трябва да приеме санкции и срещу неруски граждани, които работят за руския президент Владимир Путин. Това предлага украинският външен министър Павло Климкин в интервю за в. „Билд“ като номинира бившия германски канцлер Герхард Шрьодер за първи подходящ за санкциониране.

„Важно е да се санкционират тези, които рекламират проектите на Путин в чужбина. Герхард Шрьодер е най-големият лобист на Путин в света. Ето защо ЕС трябва да види какво може да направи по въпроса“, каза Климкин.

Герхард Шрьодер е канцлер на Германия от 1998 до 2005 г. След изборното си поражение от 2005 г. срещу Ангела Меркел Шрьодер, който е в приятелски отношения с руския президент, зае няколко длъжности, на които представлява и защитава стратегически интереси на Русия. Миналата есен той беше избран за председател на управителния съвет на руския петролен гигант с преобладаващо държавно участие „Роснефт“.

Западът е наложил санкции на тази компания заради конфликта в Украйна. Шрьодер работи и за газовия гигант „Газпром“ като председател на надзорния съвет на компанията „Норд стрийм“, която управлява газопровода „Северен поток“.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен реагира предпазливо на мнението на Климкин за санкции срещу Шрьодер, предаде ТАСС. На въпрос на в. „Билд“ тя заяви, че въпросът за санкции срещу Шрьодер трябва „да се обмисли много внимателно и след съответна проверка“.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *