Русия вдига на трупчета газoпровода „Турски поток“

Русия вдига на трупчета газoпровода „Турски поток“

Руската компания “Газпром“ е започнала да демонтира стотици километри от тръбопровода, подвеждащ газ по руска територия към морския участък на проекта „Турски поток“.

Новината разпространи агенция „Интерфакс“, според която заради съкращаването на първоначалните планове за капацитет на „Турски поток“ от 63 на 15.75 млрд. куб. м годишно са се оказали ненужни 506 км тръби. Те са част от Южния газов коридор, който бе проектиран за „Южен поток“.

Но сега започва демонтирането или консервирането на няколко участъка, тъй като след пренасочването им за обслужване на „Турски поток“ вместо първоначалните 4 тръби с Анкара бе договорена една тръба и втора под условие, че ЕС даде пълни гаранции, че иска да получава гориво по нея, ще изгради насрещна инфраструктура и ще ѝ даде статут на специален проект за съюза.

Друго руско издание Finanz.ru определя новината за демонтирането на тръбите като сигнал, че в „Газпром“ са изгубили надежда в обозримо бъдеще да превърнат газопровода в мащабен износ за Европа.

Промяната засяга тръби, положени по маршрута Починки-Анака в Ростовска, Волгоградска и Саратовска област, както и в Краснодарския край, както и ликвидация на измервателна станция „Моршанская“.

Замразява се строителството на поредицата компресорни станции Русская, Казачия и Кореновская „до вземането на решение за реализация на тези обекти“, се казва в цитираните документи на „Газпром“. Те са станали известни благодарение на това, че компанията е обявила публично събиране на оферти за разработване на документация за ликвидирането и консервирането на изброените обекти.

Фактът, че има незавършено строителство в този район за почти 46 млрд. рубли, бе съобщен от „Газпром“ в отчета за 2016 г.

В Москва се увеличава усещането, че е все по-вероятно „Газпром“ да се окаже с проект за милиарди долари, който отново доставя само за нуждите на Турция, а втората тръба води наникъде, коментира анализаторът от „Фич“ Дмитрий Маринченко, цитиран от българското издание „Дневник“.

Той изброява още, че без турско разрешение не може да се сглоби конкретният маршрут, още не е ясно кой ще е собственик и оператор и ще претендира ли Анкара да получава транзитни такси и в какъв размер.

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *